Fotograf: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Sagt om söndagens träningsmatcher

Inte mindre än sex matcher med inslag från Basketligan har spelats under söndagen. Vi ger dig här en genomgång av hur det har gått.

Jämtland-Nässjö 68-86
Nässjö Basket slutar på andra plats i helgens träningsturnering i Borås. Övertygande vinster mot såväl Örebro som Jämtland och en knapp förlust med två poäng mot turneringens vinnare Borås Basket. Nässjö spelar nästa fredag sin sista träningsmatch innan ligapremiären uppe i Luleå. Malbas Basket gästar Nässjö Sporthall kl 17.00.
– Hela laget gör en riktigt bra träningsturnering och vi får i och med helgens matcher ett kvitto på att vi ligger bra till i ligaförberedelserna. Man ska alltid vara försiktig med att dra några slutsatser efter träningsmatcher men det ser onekligen mycket spännande ut, säger sportchefen Mats Homelius.

Borås-Örebro 107-91
Borås Basket avslutade Borås Open genom att besegra Eco Örebro med 107-91. Det var den tredje vinsten på tre matcher under turneringen. Nästa helg rullar Borås Baskets förberedelser vidare i Östersund med matcher mot Jämtland och Södertälje.

Borås ägde första halvan av första perioden. Jakob Sigurdarson gjorde raskt tio poäng och laget såg bra ut. Under periodens andra halva närmade sig EcoÖrebro med Ahmad Starks i spetsen (9 poäng) och tog i slutet över ledningen, 23-24 (efter en period).

Den här söndagseftermiddagen var det inget av lagen som bjöd på något bländande försvar. Skyttet var däremot helt okej från båda håll. I Borås var det guard-dominans i poänggörandet med Omar Krayem på 16, Jakob Sigurdarson på 13 och Adama Darboe på åtta efter halva matchen. Men det var väldigt jämnt. Endast en trea från Krayem i slutsekunderna av halvleken gjorde att hemmalaget kunde gå till den långa vilan i ledning 51-48.

Under de första 3:46 av den tredje perioden gjorde Borås 15-8 fram till 66-56. Både Krayem och Sigurdarson var nu uppe i 19 poäng. Borås hade dock svårt att få till någon längre period av framgångsrikt spel och blandade bra grejer med dåliga. Ställningen inför den fjärde perioden var 78-69.

En ”run” på 13-7. Det fixade Borås under första halvan av fjärde quartern. Efter detta rämnade Örebros vall och Borås kunde ösa på till 107-91. Borås trepoängsskytte var fantastiskt med Sigurdarson på 5 av 8, Krayem på 6 av 9 och Darboe på 3 av 5. Dessutom kom Christoffer Almstrand och Emil Lundstedt in och hade 1 av 1 vardera.

Luleå-Kataja 76-73
Sista matchen för BC Luleå i hemmaturneringen Quality Hotel Basketball Tournament mot finska mästarna Kataja från Joensuu slutade med hemmavinst, 88-81 till BC Luleå. Därmed blev det turneringsseger med tre raka vinster och en bra genomkörare inför premiären i Basketligan torsdag 1 oktober hemma mot Nässjö Basket.
– Dagens match var en match med toppar och dalar. Vi inleder väldigt starkt för att sedan gå torrt i scoring genom andra quartern och hamnar i underläge. Vi klarar inte riktigt av att bryta oss ur det i tredje quartern men kommer starkt i slutet av tredje med en bra ‘run’ och sedan stänger vi matchen väldigt fint och noggrant med väl utförda spel och kyliga huvuden därute i slutet av matchen, säger Luleås tränare Peter Öqvist.

Södertälje-Tartu 77-71
Quality Cup avslutades för Kings del med seger mot estniska mästarna Tartu Rock, 77-71 (41-43). Samma lag som man inför turneringen förlorade med 13 poäng mot. Ytterligare ett steg i rätt riktning för laget. Nästa helg är det generalrepetition i Östersund mot Jämtland och Borås Basket. Basketligan herr startar torsdagen den 1 oktober med en SM-finalrepris hemma mot Uppsala.

Umeå-Uppsala 78-86
Efter en trög första halvlek så lyfte sig Dragons rejält och kontrollerade den andra halvleken fram till en 86-78 seger (23-22 21-21 26-12 16-23).

Gästande Dragons startade matchen med låg energi och lite skakigt försvarsspel vilket höll i sig hela första halvlek. Efter ett bra halvtidssnack så lyfte sig grabbarna rejält i den tredje perioden som efter utmärkt spel vanns med 26-12. Den fjärde perioden kontrollerade vi ledningen, som mest 19 poäng, och gav alla möjligheten att spela. Som en parentes kan nämnas att det var kul att se en hel ungdomsfemma på plan som utbildats genom klubbens Next Generation projekt! Helgen har varit mycket nyttig för oss och vi har tagit ett stort steg framåt som lag sen Estlandsresan.

Vi tackar Umeå för en mycket väl arrangerad turnering och nu beger vi oss hem för att träna hårt inför hemmapremiären mot Umeå 2 oktober.

Norrköping-Leicester 69-67
Dolphins fick revansch på engelsmännen (62-78 i fredags), men det satt hårt inne och först med bara sekunder kvar att spela fick östgötarna via Zarko Jukic i de avgörande poängen.

Dela inlägget