Fotograf: Montage

Jonte K: Wetterbygden fågel eller fisk?

I det södra området kring Sveriges näst största sjö inleddes för några år sedan en ny satsning på basket. Detta i en stad som historiskt tillhört den svenska basketens centrum under många år på 80- och 90-talet. Efter en tid i skuggan av de stora är nyfikenheten på Wetterbygden Basketball också ett av de mer frekventa samtalsämnena i vår egen lilla värld. Speciellt intressant kanske med tanke på att de har en av de mest seriösa och största sponsorerna på länge i vår sport. Så i istället för att sitta och tycka på distans så åkte jag dit för att med egna ögon kolla upp läget.

Säsongerna 2012–2013 blev basketen i Huskvarna av med både sitt RIG på Sandagymnasiet och den klassiska Miki Herkel Cup av beslutsfattarna på Svenska Basketbollförbundet. Ett hårt slag för en klubb samt skola som gått i bräschen för mycket i svensk basket. De klubbar som fanns i närområdet i form av Brahe, Sanda, Nässjö och Forum Basket bestämde sig då för ett samarbete under namnet Höglandet Wetterbygden Basket. De arrangerade tillsammans Final Four för ungdomslagen i SM. Det blev ett av de bästa ungdomsarrangemangen någonsin med bland annat bankett för alla deltagare samt en hög nivå på hela tillställningen. Tyvärr blev man även av med det här eventet och det visade sig också finnas mer än hälsosamt politiska åsikter mellan föreningarna.

Istället bildades Wetterbygden uppbyggt på ett lite annat sätt av personer med anknytning till Sanda och Forum Basket. Själva namnet Wetterbygden togs strategiskt med tanke på att framöver kunna inkludera fler föreningar runt sjön Vättern om så önskas. Idag är Wetterbygden uppdelat i två organisationer under samma flagg. Forum är för ungdomarna och huvudnamnet är för elitsatsningen med ett herr och damlag.
– För oss var det viktigt att visa att vi satsar på både bredd och elit. Vi har dessutom olika organisationsnummer på verksamheterna för att ingen skall tro att vi ”tar” pengar från ungdomarna för att finansiera eliten. Idag är vi cirka 250 medlemmar i ungdomsdelen Forum som från början bildades så pass tidigt som 1983. På elitsidan har vi vårt damlag Sparks och herrarna kallar vi för Stars. De gör båda två stora sportsliga framsteg för tillfället och bägge spelar i Superettan, säger föreningens klubbchef Thomas Ekström.

Sportchef i Wetterbygden är den kända basketprofilen Dennis Aulander. Flerfaldig landslagsman och ikon i Plannja Basket där han var en ledande spelare när Luleålaget dominerade svensk basket.
– Vi har haft en målsättning där vi sett damerna som först upp i ligan, men nu går det även så bra för herrarna att vi måste se på den möjligheten också om vi nu får den. Den totala omsättningen på elitlagen ligger idag kring 2.5 miljoner kronor och där måste vi ju utöka mycket om vi ska ta det steget. Men vårt mål är givetvis att bägge lagen ska finnas i den högsta serien, säger Dennis Aulander.

Udda matchförutsättningar
Ett problem för Wetterbygden är oklarheten från förbundshåll när det gäller medverkan i de högsta serierna. Speciellt på herrsidan där det sägs att de två bästa lagen ska ta steget upp i ligan. Idag innehas de två positionerna av Köping och Djurgården med Huskvarna-laget på tredje plats i tabellen.
– Vi vet ju inte riktigt hur de lagen ställer sig till att gå upp samtidigt som jag kan tycka att matchförutsättningarna för att vinna Superettan är lite udda. I den serie vi spelar möter vi alla motståndare tre gånger. Vi har fått två bortamatcher mot alla de konkurrenter som vi tävlar om att gå upp i ligan med vilket är AIK, Djurgården och Köping. Men det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen, säger Dennis Aulander.

Jag passade på att se herrlaget Wetterbygden Stars (namnet taget med tanke på huvudsponsorn) i en match mot Eos i lördags. Tyvärr tvingades den matchen spelas i lilla Sandahallen vilket gav ett ganska klent intryck gällande arrangemanget av matchen.
– Tyvärr så var vi tvungna att välja om herrmatchen eller dammatchen skulle gå i Sandahallen då vi bara har en matchtid i vår normala arena Huskvarna Sporthall per helg. Det är svårt att boka matcher som damernas Superetta eftersom vi inte kan veta alla matchdagar när vi bokar med Jönköpings kommun på hösten. Här i kommunen finns många andra framgångsrika idrotter som även de behöver halltider, det får vi acceptera, säger Dennis Aulander och fortsätter:
– Men det skulle vara väldigt bra för oss, och andra har jag förstått, om SBBF kunde se över det här lottningsförfarandet samt de spelscheman vi har då vi ofta hamnar i situationer på grund av byråkrati som inte gagnar vår verksamhet. Denna helg valde vi att satsa på damerna då vi gör ett event av att Lollo Halvarsson debuterar för oss.

Sex importspelare
När det gäller herrlaget och matchen mot Eos så var det ingen höjdare då hemmalaget var överlägsna och vann med 108-66. Intressant ur mitt perspektiv är ändå att se hur pass bra Wetterbygden ändå är, och jag är rätt säker på att de skulle kunna tävla med några av motståndarna i SBL. Laget leds av den spanske tränaren Boris Balibrea och visar upp ett spel där det finns en klar idé med struktur, intensitet och vilja. Dessutom har Wetterbygden spelaren Guim Exposito som är ett rent fynd och då inte bara basketmässigt utan han fungerar även som en ledare för laget och är en härlig spelare att se på.

Det finns även andra importer i laget och Wetterbygden har de maximala sex importspelare som är tillåtna. Jag gillar även den spanske pointguarden Carlos Calvos och ett nytt intressant namn finns, i senegalesen Waly Niang som är född -96, och faktiskt vunnit Euroleague för juniorer med Real Madrid för några år sedan, 207 centimeter rena muskler och ett riktigt ”paket” även om han i matchen mot Eos inte var något vidare. Svenska spelare som visar framfötterna finns också i Mathias Liljeqvist samt Eddie Alm som verkligen kan skjuta.

Hos Wetterbygden arbetar alla spelare, även de sex importerna. De flesta av dem på engelska skolan men de utövar även andra yrken. Det här är ett arrangemang som klubbens huvudsponsor är delaktig i. Stefan Alvarsson är en väldigt framgångsrik entreprenör i näringslivet för Jönköping och hela Småland och han har höga mål för Wetterbygden. Stefan med ett förflutet som spelare i Brahe, har en stor kärlek för idrott och då basket i synnerhet, och han svävar inte på det mål som han och Wetterbygden har. De vill vara bäst i Sverige om några år samt även kontinuerligt delta i Europaspel.
– Jag tror på det här och har ett förtroende för alla som arbetar med vårt projekt. Det viktiga är dock att vi tar allt i rätt ordning så att den här satsningen får ett fundament som står sig under lång tid. Vi har ingen brådska för tillfället utan tar små steg framåt hela tiden, säger Stefan Alvarsson och fortsätter:
– Det är dock ingen hemlighet att vi vill bli bäst och fortsätter vi på den inslagna vägen och tar de steg som vi vill, så representerar jag olika företag som kan stötta så att den möjligheten finns ekonomiskt, men det får ta den tid som behövs. Jag vill verkligen också att vi inom några år spelar i Europa då det finns fler företag i Småland som skulle kunna använda sig av det i kundkontakter för sin etablering utomlands och jag hoppas att min erfarenhet som företagsledare och entreprenör kan bidra i det arbetet.

Stort intresse
När det gäller att arrangera matcher samt skapa intresse så fick jag en försmak av det när damerna (som heter Sparks) spelade Superettan-premiär med Lollo Halvarsson på söndagen. Intresse för basket finns uppenbarligen då matchen drog cirka 450 åskådare och det var i princip fullsatt på huvudläktaren. Egen hejarklack och presentationer samt arrangemang som höll bättre klass än hos vissa ligalag gjorde tillställningen trevlig. Tyvärr förlorade Wetterbygden mot Högsbo men publiken uppskattade helt tydligt arrangemanget ändå.

Så för mig är det uppenbart att Wetterbygden är på riktigt. Idag inte klara på långa vägar som elitförening. Men efter de samtal, samt personer och företagsledare jag fick träffa så tror jag att möjligheterna till något riktigt bra finns framöver. Att redan nu ha stora sponsorer på tåget samtidigt som det i Sandaskolans NIU program finns en start för talangfulla studerande unga spelare att utvecklas gör Wetterbygden till intressanta. Att sedan förutom ovanstående ha ödmjukhet inför uppgiften blev jag varse efter damförlusten mot Högsbo då en ledare sade följande till mig:
– Vårt enda ”brott” är att vi verkligen försöker. Så om det inte alltid går som vi vill så försöker vi bara lite mer.

/ Jonte Karlsson

Här kan du läsa tidigare krönikor av Jonte Karlsson:
Varför gömmer vi huvudet i sanden?
Hur går det i den europeiska internationella världen?
Nytt år nya förhoppningar

Dela inlägget