Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Jonte K: Facit efter transferfönstret?

Den sista januari stängde transferfönstret i SBL och vi vet nu vad klubbarna har i sina laguppställningar fram till säsongen är slut. Aktiviteterna har varit olika inriktade samt ibland beroende på yttre faktorer. Vi kan se att det som vanligt ändå blev en del roliga händelser som ger oss chansen till att tycka och diskutera.

Utan att ha någon större kunskap om klubbarnas ekonomiska möjligheter och någon direkt insikt (förutom i en del fall) i hur de tänker, så ska jag försöka mig på att från min subjektiva horisont, betygsätta vad som skett hos varje klubb innan möjligheterna till förändring stängdes. Denna gång ska jag betygsätta klubbarna i den ordning de befinner sig i tabellen då några blev lite ”kinkiga” senast jag gav mig på en ranking.

BC Luleå: B-
Sitter still i båten och gör inga förändringar även om den norrbottniska skutan gått på grund några gånger under senare tid. Har givetvis en bra trupp med bra spelare. Problemet är att en del av de bärande spelarna ser ”mätta” ut och inte riktigt har den där glöden som alltid krävs. För Luleås del så hoppas vi att den infinner sig nu när det drar ihop sig annars kan detta ta en ände med förskräckelse för ligans stora favorit.

Norrköping Dolphins: A+
Jag vet inte hur firma Johansson/Chuk arbetat men att de har lyckats står utom allt tvivel. Jonathan Dubas är ett fynd. Ger Dolphins chansen att posta fler spelare än Kjellbom offensivt, samtidigt som det är en tuffing som aldrig backar och Dubas kommer att störa många motståndare. Pointguarden Eugene Harris är bra och nyttig men kanske inte någon stor stjärna. Dock avsevärt en bättre pjäs än sparkade Tyrell Green. Östgötarna är laget att slå för tillfället.

Södertälje Kings: B
Det är alltid hedervärt, att som Kings, släppa spelare så att de får sina egna drömmar (samt plånböcker) uppfyllda på andra ställen. Men det skapar givetvis sportsliga problem för coacherna. Inget lag har tillfört så många nya spelare under säsongen som Kings. Peter Stümer, William Asplund är egna habila produkter som tillkommit men är inga spelare som kommer att påverka i stort. Auston Barnes har blivit lite bättre sedan han kom men är tämligen anonym. Tobias Borg ersätts med Rudy Mbemba och det anser jag vara ett OK byte med tanke på att Borg, i ärlighetens namn, underpresterat. Frågan är om Mbemba kommer att just prestera? Vi känner alla till de tidigare problemen. Rudy har fortfarande en enormt hög kapacitet och kan klubben få det att fungera så sitter de på stora möjligheter.

Borås Basket: C
Även de sitter still i båten. Här finns det dock saker som oroar mer än mättnad när de spelar. Nimrod Hilliard kan vara den bästa rekryteringen i SBL i år men har stora skadeproblem. Enligt pålitliga källor så kan han inte gå för fullt med sitt skadade knä. Borås utan Hilliard är en helt annan motståndare än då han spelar. Senast stukade han dessutom foten så det känns lite svajigt. Dessutom går de på en relativt kort rotation. Vi hoppas alla att Hilliard tillfrisknar annars finns det risk för att Borås sitter med stora problem inför slutspelet.

Jämtland Basket: A
Antto Nikkarinen var en felvärvning av Jämtland. Efter lång tid så agerade de äntligen. Toni Prostran är en bra pointguard även om han kanske inte håller den storslagna profil som vissa tycker. Det finns en anledning till att han är i Sverige igen för tredje gången. Oavsett det så är han klasser bättre än Nikkarinen (frågan är även hur Jämtland ska handskas med honom på bänken?) och en riktig bra passare. Kanske lite bollkär men en profilvärvning. Prostran är inte riktigt typen för coach Gehrkes spelstil och vi får se, om de tillsammans, kan ändra offensiven till något som passar alla.

Umeå BSKT: B
Tredje laget som inte gör några förändringar och varför ska de? Har sin begränsade ekonomi och med det har de gjort ett strålande jobb. Årets överraskningslag i ligan även om de varit ojämna. Bygger mycket av sitt spel på glädje och en stark gruppsammanhållning. Frågan är ändå om det kommer att räcka till den sista slutspelsplatsen?

Uppsala Basket: B+
Har tillfört amerikanske forwarden Jalen Jenkins som visat sig vara en kompetent spelare. Ger laget en längd och möjligheter att gå lite mer djupt mot korgen även om Jenkins inte alls är en insidespelare. Ändå en bra värvning! Rhys Carters rygg oroar och sedan måste det vara enerverande att inte veta vad som händer med Viktor Gaddefors. Stannar han eller åker han ut i Europa? För Uppsalas skull får vi hoppas på det första.

Nässjö Basket: A
Ibland är det kul att erkänna att jag hade fel. När Felix Alonso ersattes med assisterande coachen Jordi Juste så trodde inte jag att vi skulle se någon skillnad. Men så har verkligen blivit fallet! En coach som utgår från individerna han har tillgängliga mer än ett taktiskt perspektiv. Nässjö spelar med en helt annan intensitet, stolthet och vilja nu. Tyvärr är de för långt efter (hoppas jag har fel igen) för att tävla om en slutspelsplats. Däremot tycker jag att Nässjös klubbledning omedelbart ska skriva fast coach Juste till nästa säsong, då de kommer ha en bra grund att börja om på.

 

/ Jonte Karlsson

Dela inlägget