Fotograf: Montage

Jonte K: Så slutar grundserien!

Efter landslagets positiva VM-kval med vinst mot Turkiet, vilket gör att VM-kvalgruppen lever hela vägen till de sista omgångarna, är det dags att slutföra SBL. Jag har försökt mig på att spekulera i hur tabellen slutar. En inte alltför lätt uppgift men ändå inspirerande med tanke på att det alltid är just spekulationer som blir spännande. Men först några ord om landslaget.

Sverige besegrade Turkiet efter en väl genomförd match i VM kvalet. Det gör att kvalet kommer att leva hela vägen till den sista omgången som spelas i slutet av juni och början av juli, vilket är både viktigt och roligt. Som så många gånger förr blev vi oerhört glada och stolta över vår vinst vilket gjorde att vi återigen glömde bort den verklighet som vi faktiskt befinner oss i. Det fick vi smärtsamt erfara när vi sopades av banan mot Ukraina i nästa omgång.

Mot Turkiet genomfördes en match som defensivt var oerhört bra med svenska mått. I ärlighetens namn så spelade turkarna en basket som de aldrig tidigare gjort med Ufuk Sarica som headcoach. Detta var enda gången i hans karriär som hans lag sköt fler trepoängare än tvåpoängare och det var inte signifikativt för vad turkar brukar stå för rent taktiskt. När de dessutom sköt väldigt illa så passade det vårt svenska lag bra.

Men oavsett den turkiska taktiken och deras erbarmliga skytte så ska Sverige ha beröm för den totala insatsen som var bra. Att sen säga att det var en historiskt stor vinst stör ju alltid oss äldre, som kan historien, en aning. Men denna gång bryr vi oss mindre då det alltid är trevligt och roligt när Sverige slår bättre rankade lag. Låt oss nu bara hoppas att den här vinsten inte bara blir ”en vinst i en kvalrunda” utan att den verkligen kommer att ge oss den vikt vi gärna vill framhäva, nämligen avancemang till nästa runda.

Matchen mot Lettland den 28 juni på hemmaplan kommer att avgöra allt. I och med att även letterna besegrade Turkiet så måste Sverige i den matchen vinna med minst 10 poäng och sedan hoppas att Lettland inte slår Ukraina i den sista omgången. Om så sker har vi inbördes möten och får fortsätta vårt VM äventyr vilket vore oerhört roligt. Vi har dock en del att se fram mot och jag är säker på att just letterna kommer med sina bästa spelare (undantaget skadade NBA-stjärnan Porzingis) och det blir spännande att se om även vi kan ställa vårt bästa lag på benen.

Men nu när landslaget vilar från aktiviteter så fokuserar vi återigen på SBL. På torsdag denna vecka så startar den spännande upplösningen med matchen Jämtland – Södertälje.
Min spekulation om sluttabellen var inte lätt att göra och jag har tvivelaktiga argument för att få helt rätt men jag sticker ändå ut hakan och tror mig se att sluttabellen kommer att se ut enligt följande:

1. BC Luleå: 44 poäng
Har ett ganska tufft program kvar och kommer att förlora seriefinalen mot Dolphins nu i veckan. Frågan är med hur många poäng? Luleå har för tillfället + 13 och en match mer vunnen än Dolphins. Tror dock inte att norrbottningarna ger bort över tretton poäng om de förlorar. Dessutom spelar det ingen roll då de antagligen vinner resterande matcher efter seriefinalen

2. Norrköping Dolphins: 40 poäng
Har givetvis tappat en del i och med schweizaren Dubas skada. Gör det ändå väldigt bra och kanske är det formstarkaste laget i SBL. Besegrar Luleå i seriefinalen men det räcker inte hela vägen även om de vinner alla återstående matcher då Luleå har en match mindre spelad för tillfället. De får dessutom stryk i den sista omgången mot Uppsala, om profetiorna slår in, som då kommer kämpa för den sista slutspelsplatsen.

3. Södertälje Kings: 30 poäng
Såg enormt bra ut med Rudy Memba på planen i matchen mot Luleå men han gick tyvärr sönder och är borta i fyra till sex veckor. Kings är verkligen laget som varit upp och ned och det börjar bli dags att hitta en jämn nivå. Med den meriterade spelartrupp som finns så borde det absolut vara möjligt. Vinner sina hemmamatcher samt besegrar Umeå på bortaplan vilket ger dem en tredjeplats i tabellen

4. Borås Basket: 28 poäng
Har förtvivlat svårt att vinna bortamatcher samtidigt som viktige pointguarden Nimrod Hilliard aldrig verkar bli helt frisk. Börjar med svår bortamatch mot ett Nässjö som kan spela avslappnat samtidigt som de historiskt passat Borås illa. Viktig match för knallarna för att se om de kan bryta trenden med bortaspöket. Har ett svårt program kvar med de fyra topplagen i de sista omgångarna. Det ger bara två mer vinster av det återstående programmet.

5. Jämtland Basket: 26 poäng
Har ett än värre program kvar med fyra bortamatcher varav deras interna spöke Uppsala är ett av dem. Jämtland är bättre på hemmaplan vilket kommer att ge två vinster men de kommer gå in i slutspelet med en negativ trend utifrån de sex sista matcherna. Ett lag som inte är förutsägbart och svåra att tippa. Hög högstanivå men samtidigt låg lägstanivå.

6. Uppsala Basket: 22 poäng
Erkänner att jag är ute på hal is här och det hela avgörs egentligen redan i nästa omgång då Umeå är på besök. Uppsala måste vinna med mer än två poäng för att få inbördes mellan lagen. Lyckas de med det så får de vind i seglen och har ett lättare schema med hela fyra av sex matcher på hemmaplan. Tror att det kan vara en fördel. Klubben har dessutom aldrig missat ett slutspel sedan SBL startade 1992. Man har även i den nye amerikanen Jenkins ett så pass bra lag att det tillsammans med Viktor Gaddefors (för han får väl inte ett utlandskontrakt?) borde rendera i fler vinster.

7. Umeå BSKT: 22 poäng
Det här laget är värt bättre och borde vara det i mina ögon också. Tyvärr så tror jag ändå att det kan bli den här tråkiga placeringen. Har ett riktigt tufft schema kvar, undantaget hemmamatchen mot Nässjö, som ser knepigt ut. Men jag kan vara lika fel ute här som jag var med Uppsala här ovan. Matchen kommande fredag kommer att vara viktig samtidigt som det här laget har överraskat så många gånger förut.

8. Nässjö Basket: 10 poäng
Har haft en väldigt jobbig säsong och inte kommer den avslutas bättre. Har inget att spela för även om det sett mycket bättre ut med Jordi Juste som coach. Vinner bara en match till och det sker i nästa hemmamatch mot Borås och det beroende mer på knallarnas oförmåga att vinna bortamatcher än Nässjös kapacitet. Får ta nya tag till nästa säsong och försöka glömma årets SBL så snabbt som möjligt.

Dela inlägget