Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Jonte K: Blandade noteringar

I en period av väntan på slutspel i basketvärlden så blir det lite stiltje med intressanta saker att skriva om. Därför bjuder jag denna gång på en annorlunda skrift bestående av en blandad kompott med noteringar från basketens värld, både nationellt och internationellt.

SBL
Är inne i slutfasen av grundserien och det verkar vara klart vilka som går till slutspel, även om Uppsala fortfarande har en teoretisk chans att ta den sista platsen från Umeå. Det tror jag inte kommer att inträffa. Speciellt med tanke på hur laget spelar. Konstaterar också att jag hade fel då jag trodde att Umeå skulle bli det lag som missade. Svårt att tippa tycker jag men resultat har i alla fall glatt Umeås sportchef Luca Romano som raljerade över mitt tips i en av mina senare krönikor. Grattis Luca!

Coacher
Letar frenetiskt efter några uttalanden från våra coacher som kan vara lite ”utmanande” och kontroversiella och kanske sälja in sporten lite. Har till och med letat i damligan då tråkighetsfaktorn på herrsidan varit monumental. Lika trist där. Spelarna är likadana och det känns som om alla inblandade är vattenkammade och på ett tyst retreatläger. Vart har alla känslor och engagemang tagit vägen? Om ni läser förhandsuttalanden innan matcher så börjar det bli tragikomiskt. De följer alla samma mall och säger bara att alla motståndare är jättebra, oavsett tabellplaceringar, och att det egna laget har gjort en bra gameplan som de skall följa. Någon som kommer ihåg coacher som Ivan Duncan, Pekka Salminen, Mattias Eckhoff med flera?

Krönikörer basket
Finns det inte många av i vårt land men de som finns är verkliga eldsjälar. Konstaterar med viss oro att det även infunnit sig komaläge hos många. Det har på senare tid blivit klent med alster från de som tidigare skämt bort oss med intressanta texter. Oavsett om många klagar på oss när vi skriver så vet jag att även många uppskattar att det skrivs. Så låt oss alla peppa upp Rajajic, Juolamo (dambasket) och Lindvall. Andersson och Hegethorn håller formen. Och har ni missat Västerbotten-legendaren Torbjörn Björnström så hittar ni honom här. Lokalt i allra högsta grad men ibland även nationellt. Annorlunda med hänvisningar till bondepraktikan och mycket annat. Domare kanske ska låta bli att läsa då den gode Torbjörn kan vara vass mot det skrået.

Studioprogram
På torsdag spänner SBL tillsammans med företaget Sportsground musklerna och visar matchen Borås–Luleå gratis på webben. Det som är nytt är inte själva gratissändningen utan att det blir en mycket större produktion än vad som är normalt. Fler kameror, studio på plats, kommentator och expert under matchen. En fullskalig TV produktion! Det kommer diskuteras både högt och lågt gällande SBL samtidigt som en intressant person kommer att vara gäst. Värd för programmet blir Peter Ahnberg. Ytterligare två matcher produceras på samma sätt innan slutspelet. Håll ögonen öppna för mer information här på denna sida samt hos din klubb.

Sura turkar
Efter att ha förlorat de två VM kvalmatcherna som spelades i februari gick den turkiske förbundspresidenten, icke helt okände gamle NBA spelaren, Hedo Turkoglu ut och sågade FIBA. Han hotade dessutom med att det kan få konsekvenser för samarbetet med organisationen framöver. Turkiet är ju en nation som pumpar in mycket pengar i sporten, framför allt genom att arrangera många stora och dyra internationella arrangemang.

Turkarna var sura över att det var en lettisk domare i Sverige (Lettland är ju med i samma grupp som oss) samt att de missade den solklara (enligt dem) foulen som Viktor Gaddefors gjorde på Bobby Dixon i slutskedet av matchen. När de mötte Lettland i Riga så ansåg de, bland annat, även att de blev bortdömda och de känner sig förföljda av FIBA. Ett annorlunda efterspel som jag sällan varit med om. Det kommer inte leda till någonting men det var uppenbarligen jobbigt för en mäktig nation att få stryk av mindre länder.

Förslag nya spelfönster för VM
Diskussionerna om när landslagen ska spela sina VM och andra stora internationella mästerskap har dominerat debatten under hösten. VM-kvalen har ju publikt, även utanför Sverige, blivit en succé. Men givetvis är det inte bra att vare sig spelare från Euroleague eller NBA kan vara med. Nu har Euroleague genom sin starke man spanske Jordi Bertomeu lämnat in sitt nya förslag på en skrift innehållande över 20 sidor. Det visade sig vara exakt samma förslag som givits tidigare till FIBA vilket får anses vara märkligt då de redan förkastat det. Ibland undrar jag hur det är ställt med viljan till kompromisser i maktens boningar? Så fortsättning i den infekterade debatten lär följa.

Det får vara allt för denna gång och hoppas att det ”brinner” lite hos de deltagande lagen i SBL nu när slutspelet närmar sig. Vi kanske till och med kan få en coach som irriterar sig på en kollega eller alternativt några spelare som kan knuffa lite på varandra under en match?

/ Jonte Karlsson

Dela inlägget