Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Semifinal 3:7: BC Luleå-Södertälje Kings

Basketveckan startar ikväll med den tredje semifinalen mellan BC Luleå-Södertälje Kings – uppkast klockan 19.04. Här är senaste nytt!

Vilka: BC Luleå–Södertälje Kings
Vad: 🇸🇪 SBL, semifinal 3:7
När: Måndag 16 april, kl 19.04
Var: Luleå Energi Arena, Luleå
Sändning: SBLPlay.se

Den första semifinalen blev en stilstudie i försvarsspel och slutade med 21-poängsseger för BC Luleå. Den andra semifinalen var raka motsatsatsen när Luleå-laget föll med 21 poäng på bortaplan.

Under måndagen möts BC Luleå och Södertälje Kings för tredje gången i semifinalserien. Och nyckeln till seger kommer, enligt Luleå-forwarden Tom Lidén, inte att vara några taktiska förändringar. Det handlar framför allt om att jobba hårdare än Södertälje Kings.
– Vi måste få upp en hel del energi och kämparvilja som var lite låg i förra matchen. I övrigt har vi gjort några små ändringar i vår ”gameplan” men det stora är att vi behöver spela hårt och kämpa, säger Lidén.

Samtidigt finns det en del saker att ändra på i defensiven. I det senaste mötet fick Södertälje ett antal alldeles för enkla poäng som man vill kapa under måndagen.
– Det är mycket saker vi har kollat på i deras spel som vi vill ta bort. Saker som de gjorde mycket poäng på. De fick ganska mycket enkla grejer, drives genom mitten och enkla layups. Det är sådant som behöver försvinna, säger Lidén.

Det är bäst av sju matcher i semifinalserien och BC Luleå har tack vare grundseriesegern hemmaplansfördel genom hela slutspelet. Tom Lidén hymlar inte med vilken stor betydelse kvällens match har för serien.
– Vi behöver skydda hemmaplan. Sen vill vi gärna sno en där nere (i Södertälje) också så klart. Men vi tar det en match i taget och den här blir jätteviktig för oss.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

***
I kväll möts Södertälje Kings och BC Luleå i den tredje semifinalmatchen som spelas i Luleå Energi Arena. Eftersom Kings vann på hemmaplan i fredags utjämnades serien till 1-1 i bäst av sju.

Båda lagen har hittills vunnit sina hemmamatcher med höga siffror: 21 (Luleå) respektive 20 poäng (Södertälje) och Luleås tränare Peter Öqvist delar med sig av sin syn och erfarenhet på de stora poängskillnaderna som svänger mellan lagen:
– Det är jätteofta så här. Det här är mitt femtonde slutspel, jag har varit med i så många serier; det blir jämnare och jämnare och sen sista avgörs det på sista skottet. Det är slutspel, det kan svänga så här hur mycket som helst. Vi visste att det här skulle bli en jättetuff historia. Två noll i en slutspelsserie, inget lag vill hamna där, så vi visste att Södertälje skulle komma riktigt, riktigt vasst, vilket de också gjorde. De gjorde en bra match defensivt, bra intensitet. Vi kom inte alls upp i samma defensiva intensitet som vi behöver för att vinna en match på bortaplan.

Med tanke på Luleås hemmaplansfördel är det dock Södertälje som måste vinna en bortamatch, hellre förr än senare, och för det krävs inte minst mental styrka. Det finns naturligtvis flera anledningar till de stora inledande hemmasegrarna men en är hemmapublikens stöd. 1 910 personer kom till den första matchen i Luleå Energi Arena i tisdags och 853 till Täljehallen i fredags, och trots en viss skillnad i antalet var stödet från hemmapubliken stort i Södertälje såväl som i Luleå.

Södertälje-tränaren Ludde Degernäs berättar lite om hur förberedelserna ser ut nu mellan matcherna:
– De är jättebra där uppe, de är trygga i sin hemmaborg och vi vet att de kommer gå ut med full aggressivitet och intensitet på måndag och det är vårt jobb att matcha det. Det handlar inte om små taktiska grejer, det handlar om energi, det handlar om att orka, det handlar om att gå hem och sova ordentligt, det handlar nu om att äta, stretcha, och fortsätta hålla mindsetet hundra procent.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)
 

LÄGET I LAGEN:❓
Luleå har inga skador eller sjukdomar att rapportera och ser ut att kunna ställa upp med bästa möjliga lag.

Södertälje ser också ut att kunna mönstra bästa möjliga lag.

NOTERA ATT: ✍️
* Övriga matcher i denna semifinalserie spelas: 19/4, 22/4, 24/4 (eventuellt), 27/4 (eventuellt).
* I den andra semifinalen leder Norrköping Dolphins med 2-0 i matcher över Borås Basket
* Luleå snittar 87 poäng per match (1). Södertälje 78.2 (6).

LÄS MER: 📒
Luleås hemsida inför matchen
Södertäljes hemsida inför matchen

Dela inlägget