Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Semifinal 4:7: Södertälje Kings-BC Luleå

Under torsdagskvällen spelas den fjärde semifinalen mellan Södertälje Kings-BC Luleå – uppkast klockan 18.04. Här är senaste nytt!

Vilka: Södertälje Kings–BC Luleå
Vad: 🇸🇪 SBL, semifinal 4:7
När: Torsdag 19 april, kl 18.04
Var: Täljehallen, Södertälje
Sändning: SBLPlay.se

I kväll möts Södertälje Kings och BC Luleå i den fjärde semifinalmatchen i bäst av sju. Den förra matchen i Luleå Energi Arena i måndags slutade med hemmaseger, 82-78, efter tio ledningsbyten och fyra gånger oavgjort. Södertälje inledde starkt och fokuserat, men förmådde inte behålla samma disciplin i andra och tredje perioden och samlade på sig totalt 18 turnovers i matchen.
– I slutspel är en förlust aldrig riktigt ett steg framåt, men vi är glada att vi kom ut och spelade hårt. I den första matchen vi spelade här uppe hade vi ingen energi och Luleå kalasade på oss, vi visste att det var nåt vi måste fixa. Vi visste att vi måste komma ut och spela med mycket energi vilket vi gjorde, det är tufft här uppe i Luleå inför deras fans. Vi behöll den energin hela matchen, bara att några saker inte gick vår väg i den första halvan, men vi spelade hårt och är redo för dem att komma till Södertälje, sade Aaron Anderson, poängbäst i Södertälje med 16 (8/9 tvåpoängare samt sju returer, två assists och en block), efter matchen.

Inget av lagen kontrollerade spelet mer än det andra i någon större utsträckning och det fanns inte heller någon tydlig tendens i matchen. Kanske blev därför Adam Rönnqvists tio poäng och två assists (totalt 18 poäng, fyra returer, tre assists och en steal) i fjärde perioden extra viktiga.
– Vi får kanske inte så jättemycket poäng på att vi springer, men jag tycker ändå vi har en bra fart upp och ner för banan i dag jämfört mot i Södertälje till exempel, där vi verkligen hamnar i deras tempo. Här i dag tycker jag vi har bra bollrörelse, vi springer mycket och försöker trötta ut dem. De vill gärna gå upp med bollen och vi vill pusha bollen, sade Rönnqvist efteråt och tyckte att Södertäljes offensiva mismatchtaktik som han själv i hög grad var måltavla för, gav blandat utfall:
– Det är tungt alltså, det tar mycket energi, både för mig och Brandon (Rozzell), de försöker hitta mismatch, när vi är lite mindre. När Q (Quinton Upshur) spelar på Martin och jag och Brandon måste spela på Barnes eller Lindqvist försöker de hitta det rätt mycket, men det känns som det är det enda de letar efter hela matchen, samtidigt gör de sjuttioåtta poäng. Men om de går till det där varje anfall så är vi rätt nöjda med det.

Med 2-1 och hemmaplansfördel har Luleå privilegiet att spela med snäppet mindre press än sina motståndare. Södertäljes enda mål just nu är att med hjälp av hemmapublikens stöd i Täljehallen utjämna serien och som en bonus göra Rönnqvists ord rättvisa:
– Det är svårt i Södertälje, jag vet inte riktigt vad det är, vi har alltid haft problem där och Södertälje är framför allt ett väldigt bra hemmalag.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

***
Precis innan uppkast i måndagens semifinalmötet mellan BC Luleå och Södertälje Kings delades två utmärkelser ut. Årets matcharrangör till BC Luleå. Och årets försvarare till guarden Quinton Upshur, 24.
– Det känns väldigt bra att få det erkännandet. Men det betyder ingenting om vi inte vinner SM-guld, säger Quinton Upshur.

Förväntade du dig att få det priset?
– Nej, jag förväntade mig det inte. Men det är kul att få det erkännandet.

Efter prisutdelningen stod Quinton Upshur för en helgjuten försvarsinsats. Han var med och ledde sitt lag till seger med 82-78 och därmed tog BC Luleå ledning i semifinalserien med 2-1. Under torsdagen väntar semifinal 4 på bortaplan i Täljehallen. Och Upshur väntar sig en svår match.
– Tuff match. Det är alltid en tuff utmaning där nere. Vi måste bygga på det vi gjorde bra i match 3 och fortsätta med det i match 4, säger han.

Vad funkade bra i förra matchen?
– Många saker gick bra. Vi kunde springa lite mer och spelade mycket bättre försvarsspel än matchen innan. Bara energin generellt var ganska bra också”.

Om BC Luleå skulle lyckas vinna nere i Södertälje hade det varit säsongens första seger i Täljehallen. Det hade gett laget ett gyllene läget att säkra en plats i årets SM-finaler.
– Det är enormt. Om vi vinner under torsdagen och kommer hem med en 3-1-ledning och chansen att avgöra så hade det varit stort. Vi måste åka ned dit och ta hand om ”business” och försöka ta den, säger Upshur.

Text: Max Wiik (BC Luleå)
 

LÄGET I LAGEN:❓
Södertälje ser ut att kunna mönstra bästa möjliga lag.

Luleå har inga skador eller sjukdomar och kommer att ställa upp med fullt lag, även om Brice Massamba stukade foten i förra matchen, men han är nu återställd och kunde träna för fullt under onsdagskvällen.

NOTERA ATT: ✍️
* Övriga matcher i denna semifinalserie spelas: 22/4, 24/4 (ev.) och 27/4 (ev.).
* I den andra semifinalen leder Norrköping Dolphins över Borås Basket med 2-1 i matcher.
* Södertälje snittar 78.2 poäng per match (6). Luleå 86.8 (1).

LÄS MER: 📒
Södertäljes hemsida inför matchen
Luleås hemsida inför matchen

Dela inlägget