Fotograf: Johan Löf / Bildbyrån

TV: Femte raka guldet för Luleå Basket

Luleå Basket tog sitt femte raka SM-guld genom att besegra Udominate med 92-72 i den fjärde finalen i Basketligan dam. Luleå-guarden Jessica Thomas blev utsedd till finalseriens MVP.

Efter en fantastisk tredje match i finalserien mellan de senaste årens dominanter i Basketligan dam vände serien tillbaka söderut till Umeå under onsdagen. De fyrfaldiga regerande mästarinnorna Luleå Basket hade matchboll och darrade aldrig på manschetten.

Luleå Basket tog kommandot direkt och förde matchen från start till mål. Även om hemmalaget genom en trepoängare av Tiffany Brown i den andra perioden temporärt tog ledningen tillhörde matchen bortalaget.

Det avgörande rycket gjorde Luleå direkt efter halvtidsvilan. 14-2 på de inledande tre minuterna i den tredje perioden blev avgörande. Trots frenetiska försök från hemmalaget att komma ikapp kunde mästarinnorna hålla undan och säkra sitt femte raka SM-guld.
– Om du hade frågat mig innan om vi skulle vinna med 20 poäng hade jag inte trott det. Men jag kände på tjejernas inställning att det kunde gå bra. Vi visste om att det kunde bli press på dem om de kom i underläge, säger Luleås tränare David Visscher till basketligandam.se och fortsätter:
– Jag är jättestolt över hur våra tjejer genomför den här matchen.

Jan Enjebo, tränare i Udominate:
– Luleå var bättre än oss i dag och de förtjänade att vinna. Vi var med ett tag, tappade och jobbade oss i kapp och blev efter igen. Vi orkade inte till slut utan tog slut på bensin.

Till finalseriens MVP utsågs Jessica Thomas då hon var ”bäst över hela finalserien med två toppmatcher på hemmaplan. Elegant och högprocentig.”

Text: Svenska Basketbollförbundet

MATCHFAKTA:
Udominate–Luleå 72–92
(16–24, 23–18, 16–22, 17–28)
Poäng, Udominate: Brianna Kiesel 25, Tiffany Brown 10, Ana-Marija Begic 10, Mante Kvederaviciute 9, Sandra Hansson 8, Lisa Koop 7, Gigi Mazionyte 3.
Luleå: Jennifer Hamson 23, Adrianne Motley 21, Jessica Thomas 19, Anna Barthold 14, Allis Nyström 10, Chioma Nnamaka 5.
Publik: 1 205.

(Luleå vinner finalserien med 3-1 i matcher)

Dela inlägget