Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

18.30: Ödesmatch för Sverige

Ikväll spelar Sveriges herrlandslag den viktiga matchen mot Lettland i VM-kvalet. Vinst med tio poäng skulle ge de bästa möjligheterna att gå vidare. Lettland är dock favoriter med både NBA- och Euroleaguespelare i truppen. Matchen spelas på Hovet med start kl 18:30.

Att Sverige fortfarande skulle ha chansen att gå vidare var långt ifrån givet. På papperet har Sverige ett mycket mindre namnkunnigt lag än motståndarna Ukraina, Turkiet och Lettland. Men hårt arbete och lagspel har givit Sverige chansen att fortfarande hota.

Inte minst har spelare som Nick Spires, Viktor Gaddefors och Chris Czerapowicz klivit fram. Spires inledde säsongen i Södertälje men fick efter VM-kvalmatcherna i vintras ett erbjudande från spanska ACB-laget Monbus Obradoiro där han spelat hela säsongen. Mot Turkiet satte den 24-årige centern blockrekord i modern svensk landslagsbasket med sex blockar. Letterna har inte samma tyngd under korgarna som Turkiet, men har ändå spelare som Anzejs Pasecniks, den 215 cm långe centern startar i Gran Canaria som i år kvalificerade sig för Euroleague.

Viktor Gaddefors inledde säsongen i Uppsala Basket och avslutade den i franska ligan hos Antibes Sharks. Hans energi, tillsammans med hans imponerade tolv returer, var avgörande mot Turkiet och Sverige behöver en Gaddefors i toppslag. Letterna har väldigt bra forwards där inte minst Zanis Peiners som leder Lettland i både poänggörande och returer under VM-kvalet.

Han behöver matchas av Chris Czerapowicz som är den bäste svenske målgöraren hittills. Czerapowicz kommer just från ett träningsläger med NBA-laget Dallas Mavericks där han tränade med Dirk Nowitzki.

På guardsidan får Ludde Håkanson dra ett stort lass vid sidan av Thomas Massamba och Tobias Borg. Håkanson gjorde en fin avslutning på säsongen i ACB för sin klubb Movistar Estudiantes och trivs hemma på Hovet. 22-åringen är en skytt av rang och blir han het är det svårt att stoppa honom.

Men för att Sverige ska kunna vinna mot tio poäng mot Lettland, som även mönstrar NBA-laget San Antonio Spurs Davis Bertans och Olympiakos Janis Strelnieks krävs mer än individuella topprestationer. Förbundskapten Vedran Bosnic måste få laget att prestera på en ännu högre nivå än mot Turkiet.
– Vi möter ett fantastiskt lag ikväll. Antagligen det bästa laget i gruppen. Men när vi väl går in på planen vill vi förstås vinna. Vi har en stark grupp med bra attityd, säger Bosnic inför matchen.

Sverige kommer till spel utan stjärntrion Jonas Jerebko, Jeffery Taylor och skadade Marcus Eriksson.

Här är det svenska laget: Jonathan Person, Tobias Borg, Anton Gaddefors, Thomas Massamba, Martin Pahlmblad, Adam Ramstedt, Ludde Håkanson, Chris Czerapowicz, Alexander Lindqvist, Viktor Gaddefors, Nick Spires och Simon Birgander.

Ej ombytta: Johan Löfberg och Denzel Andersson (sjuk)

Kan du inte vara på plats på Hovet så sänds matchen på TV10.

(Detta är till stor del ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget