Fotograf: Bildbyrån (montage)

Första pusselbitarna på plats i Norrköping

En talang förlänger och en annan ansluter från Uppsala Basket. Edvin Stark och Anes Zekovic är de första bitarna i nästa säsongs Norrköping Dolphins.
– Ett givet alternativ, säger Anes Zekovic.

Edvin Stark känner de flesta ganska väl vid det här laget. Ockelbo-grabben gör sin fjärde säsong i Dolphins – och gör det som regerande svensk mästare.
– Det finns bäst möjligheter för mig att utvecklas i Dolphins, framför allt nu när vi spelar både i svenska ligan och Champions League. Jag känner Adnan (Chuk, coach) och han känner mig, och vi båda vet vad vi får av varandra, säger Edvin.

Den nu 19-årige guarden har varje säsong tagit kliv i rätt riktning och tog viktiga minuter under hela förra säsongen.
– Jag fick en större roll och då måste man bli bättre på det mesta. I försvar fick jag hålla bättre offensiva spelare och jag blev under säsongen mognare – främst det skulle jag nog säga.

På vilket sätt mognare?
– Bättre spelförståelse och inte vika ned sig. Att hålla sig kall i vissa situationer när mycket står på spel, menar Edvin.

Guarden får sällskap nästa säsong av Anes Zekovic, 22, som har tre ligasäsonger med Uppsala Basket i bagaget.
– Att spela för Norrköping Dolphins, svenska mästarna, var ett givet alternativ för mig även om jag hade en del andra möjligheter. Jag vet hur bra Adnan är som coach så det känns som ett steg i rätt riktning för min utveckling, både som spelare och person, säger Anes.

Vilken typ av spelare är du?
– Ganska allround och kan bidra med lite allt möjligt från olika positioner. Jag gör alltid det som är bäst för laget och jag tror jag kommer anpassa mig snabbt till Adnans system, säger Anes, som är född och uppvuxen i Uppsala, med rötter i Bosnien.

Din känsla kring att spela Champions League?
– Det ska bli fantastiskt roligt för mig, Norrköping och basketsverige. Det var ju en del, av många, som lockade när Dolphins hörde av sig.

Tränaren Adnan Chuk är glad att Anes väljer att flytta dryga 20 mil söderut och fortsätta sin karriär i Dolphins.
– Anes gick framåt rejält under förra säsongen. Han är en välskolad spelare med en fin uppsida som vi tror kan gynna oss både i år och i framtiden. Jag tycker om Anes spelförståelse och han har en smygatletisk spelstil som kan gynna oss i många olika uppställningar, säger Adnan.

Och så får du behålla Edvin Stark.
– Som med Anes har Edvin en uppsida som vi gillar och vill utveckla vidare. Edvin har gått igenom hela elitpaketet i Dolphins, med spel på basketgymnasiet, i U17, U19 och är redan en etablerad ligaspelare trots att han nyss gick ut gymnasiet.

SILLY SEASON 2018/19: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Robin Svensson (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget