Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Saks är hemma igen – klar för mästarna

Han är hemma igen. Norrköpingssonen Anton Saks är tillbaka i Dolphins.
– Det ska bli superkul. Det betyder mycket att spela för sin moderklubb, säger 28-åringen.

Fem säsonger har gått sedan Anton Saks senast spelade i Dolphins. Två säsonger gick till att rehaba hälsenorna, med flertalet operationer, och tre säsonger spelades uppe i Luleå. Men nu är han hemma igen.
– Det var länge sen, men det är ändå hemma. Det ska bli superkul att spela i Norrköping igen. Det betyder mycket att spela för sin moderklubb, på hemmaplan och för staden jag kommer ifrån, säger Anton Saks.

Det är inget uselt facit Anton har i Dolphins – hittills. Från säsongen 2006/2007 till 2012/2013 tog han två SM-guld och hann med en rad resor på Europascenen.
– Att spela Champions League ska bli jätteroligt. Vi spelade där förra säsongen med Luleå, men åkte direkt. Nu hoppas vi förstås att komma så långt som möjligt. Visst är det en tuff lottning, men det är bara två matcher och mycket kan hända. Det är inte bäst av sju och gör vi ett par bra matcher kan det räcka långt.

Har du förändrats nåt spelmässigt genom åren?
– Jag är väl ganska lik i min spelstil som innan, allround, men jag är lite starkare och större nu – och mer erfaren, säger Anton.

Hur ser du på åren i Luleå?
– En bra tid. En proffsig klubb att vara en del av. Plugget funkade bra och jag kan se tillbaka på tre år där jag gjorde nånting bra. Jag kom hem med en utbildning och ett SM-guld.

Coach Adnan Chuk ser många saker i Anton, som kan användas på flera olika sätt.
– Han är en mångsidig spelare som kan, likt Micke Lindquist, spela på många positioner. Anton är också en väldigt säker försvarsspelare som egentligen kan spela försvar på position ett till fyra. Han ger oss en dimension till – inte minst försvarsmässigt, säger Adnan.

Vad betyder det att få hem en Norrköpingskille?
– Det är alltid lika roligt och betyder mycket. Anton kan klubben, är uppväxt här och sånt underlättar för att skapa en känsla till klubben. Något som inte är lika lätt med helt nya spelare som kommer hit. Med åren kommer rutin och han är i sina bästa år nu. Det kommer, som för alla andra, att ta lite tid at sätta sig in i vårt sätt att spela och träna, men Anton är så pass intelligent att det ska gå fortare än vanligt.

***
Under fredagen blev det även klart att Dolphins flyttar upp talangerna Noah Irons, 19, och Jonathan Eriksson, 17.
– Båda har gått igenom processen på Basketgymnasiet och tagit kliv varje år. De har gjort det väldigt bra i vårt U19- och division 1-lag. Nästa steg i deras utveckling är att träna och spela med ett seniorlag och vi ser stor utvecklingspotential i båda, säger Adnan Chuk.

SILLY SEASON 2018/19: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Robin Svensson (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget