Fotograf: Johan Löf / Bildbyrån

Toppspelare klar för Umeå

Josh Greene är klar för spel med Umeå BSKT säsongen 2018-2019.
– Josh är på pappret en av de bästa spelare som är värvade i år i SBL, säger Umeås sportchef Luca Romano.

26-åringen från Los Angeles spelade collegebasket vid Cal State Northridge Matadors i NCAA division 1 Big West Conference. Där coachades han av pensionerade NBA-proffset Reggie Theus Jr som även varit headcoach i Sacramento Kings och nu assisterande coach i Detroit Pistons.

Laget tog sig till Conferens finalen under Josh seniorsäsong 2014 trots att de var lägst rankade inför säsongen. En mycket bra säsong där Josh utmärkte sig som en matchvinnare med högprocentigt skott. Josh har haft två tuffa säsonger bakom sig. Först en säsong i Rumänien och sedan en säsong i Ungern. I samma veva dog hans moster och då valde Josh att lämna Östeuropa för att komma i hitta tillbaka till sitt spel. Senast spelade Josh som backupguard i slutspelet med Karlsruhe i tyska ProB, en säsong som slutade med en silvermedalj.
– Mina erfarenheter har gjort mig starkare. Det är rejäl tändvätska inför denna säsongen som jag ser fram emot med Umeå BSKT, säger Josh Greene.

Just nu är 26-åringen hemma i Kalifornien och han har tränat hårt sedan slutet av maj för att vara redo för en ny säsong med siktet inställt på guld.
– Jag har tränat varje dag inför denna säsongen. Sedan har jag även spelat i sommarligan, the Drew League tillsammans med bland annat Gerry Blakes (spelade i Norrköping Dolphins förra säsongen). Jag lärde känna Gerry i slutet av förra säsongen när Norrköping kontaktade mig då de behövde en ny guard. Gerry har berättat mycket om SBL. Det var ett erbjudande som lockade mycket, men jag kunde inte ta det av familjeskäl, säger Greene.

Josh Greene är även god vän med förre detta Umeå-spelaren Omar Krayem. De bor bara 30 minuter från varandra i Los Angeles och spelar ihop mycket när de båda är hemma under sommaren.
– Josh är som en riktigt bra ”old School player” med ett mid-range skott som är mycket värt. Han jobbar hårt varje dag på och utanför planen. Han är i gymmet tidigt och skjuter sina skott varje dag. Han har en stor kropp och är en poänggörare samt snabbfotad försvarare med en enorm vinnarattityd. Jag gillar att spela med honom varje gång jag kan när vi är hemma samtidigt, säger Omar Krayem.

Umeå ledarstab är riktigt glada efter detta spektakulära nyförvärv.
– Josh är på pappret en av de bästa spelare som är värvade i år i SBL, Svenska Basketligan. Han kommer att komplettera sig med den andra pointguarden DeAndre Mathieu väldigt bra. Josh kan både leda laget och göra poäng. Han har redan jättebra erfarenhet från italienska och franska andraligan där han var bland de bästa spelarna, säger Umeås sportchef Luca Romano och fortsätter.
– Han är både erfaren spelare och hungrig efter i fjol då han hamnade i Rumänien med en israelisk coach (som sen fick sparken). Coachen satsade på en israelisk spelare i samma roll och han fick hoppa in och ut utan kontinuitet. Josh är helt frisk och har avslutat en händelserik säsong i Tyskland där hans tränare var jättenöjd och ville behålla honom men det gick inte.

Umeås tränare Jesper Gustavsson är även han tydlig med vad han förväntar sig av sitt senaste förvärv:
– Josh är en comboguard som hanterar bollen väldigt bra i både det öppna golvet och runt bollscreens, han kommer fungera som en andra spelfördelare på planen. Självklart kommer Josh få mycket ansvar offensivt men det är på den defensiva sidan som han verkligen har sina styrkor.

Josh förbereder sig just nu på avfärden mot Umeå, men det är inte att packa väskor som är prioritet.
– Jag har sett på mycket filmer med Umeå, det är en hobby jag har att se basket och studera vad andra gör. Umeås spel passar mig väldigt bra och jag kommer vara så taggad inför premiären borta mot Jämtland den 21 september. Sedan ser jag självfallet fram emot hemmapremiären. Umeås publik har jag hört ska vara av högsta klass, avslutar Josh Greene.

SILLY SEASON 2018/19: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Umeå BSKT

Dela inlägget