Fotograf: Peter Skaugvold / Bildbyrån

Ung talang förlänger med Köping

Luka Babic är klar för minst en säsong till i Köping Stars-linnet. Luka kom förra året från Västerås Basket i division 2 till Ullvis Basketgymnasium och Köping Stars.

17-åringen med kroatiska rötter har haft en enorm utveckling och startade bland annat 4 matcher i Superettan. Han spelade även viktiga minuter under våren, i matcherna mot Djurgården och AIK. Hans positiva utveckling har även lett till en plats i Sveriges HU18-landslag som i somras spelade EM i Skopje, Makedonien. Där snittade han sex poäng och nästan fyra returer på 15 minuters speltid.
– Det glädjer mig mycket att Luka fortsätter minst en säsong till med oss. Förra säsongen var främst ett förberedande år där vi fokuserade på hans fysik och mentalt, samt att ”träna för att kunna träna”. Utvecklingen gick fort och Luka var relativt snabbt redo att hoppa in i hetluften (10 min, 3,5 poäng, 2 returer/match). Han är en väldigt modern basketspelare som är orädd och kan spela på flera positioner. Han har en ljus framtid som basketspelare om han jobbar hårt och fokuserat, säger Köpings tränare Panagiotis Nikolaidis i ett pressmeddelande.

Köping Stars sportchef Richard Persson:
– Det är precis så här vi vill jobba i Köping Basket. Utveckla regionala och lokala spelare på gymnasiet och lyfta upp dem i A-laget. Luka har en stor potential och det ska bli spännande att se om han kan anpassa sig till en ännu högre nivå på samma vis som han gjorde förra säsongen.
– Elva spelare är klara för Köping Stars. Tillsammans med våra egna juniorer, Wictor Sundh och Simon Klaasma, är vi i dagsläget 13 spelare i träningstruppen, det kan också bli aktuellt under säsongen att fler juniorer kommer att få chansen att vara med och träna med ligalaget. I och med detta stänger vi lagbygget, i alla fall för nu.

En som däremot lämnar Köping Stars är 18-årige Jonathan Ninkingira. ”Jonte” blev snabbt en publikfavorit i Karlbergshallen med sitt uppoffrande försvarsspel och hårda attacker till korgen.

SILLY SEASON 2018/19: Så är läget i ditt lag – just nu!

Dela inlägget