Fotograf: Montage

Stor genomgång av helgens matcher

Det har varit full fart hela helgen vad gäller träningsmatcher inför nästa veckas premiär av SBL. Här följer en genomgång av samtliga matcher!

LÄS MER: Här kan du se resultat från samtliga träningsmatcher som spelats!

SLOBODA TUZLA – NORRKÖPING DOLPHINS 74–84
SLOBODA TUZLA – NORRKÖPING DOLPHINS 73–75

Nya träningsmatcher för Norrköping Dolphins och denna gång borta mot OKK Sloboda från Bosnien, ett lag som kom tvåa i sin liga under säsongen 2017/2018.

Lagen mötte varandra i två matcher under lördagen och söndagen, vilket var de sista träningsmatcherna för Dolphins innan Champions League-mötet mot Movistar Estudiantes från Madrid den 20 september, hemma i Stadium Arena, och returen den 22 september i Pabellòn Jorge Barbajosa, Madrid. Dolphins vinner båda matcherna vilket säkert glädjer coach Adnan Chuk samtidigt som man kan fortsätta att jobba vidare på de bra och mindre bra detaljerna inför den 20 september.

MATCHFAKTA:
Sloboda – Norrköping 74–84

(19–21, 12–21, 29–22, 14–20)
Poäng, Norrköping: Joakim Kjellbom 18, Jonathan Dubas 17, Johnell Smith 10, Anes Zekovic 8, Tim Schüberg 8, Anton Saks 7, Shakir Smith 7, Mikael Lindquist 5, Tyler Flack 4.

Sloboda – Norrköping 73–75
(16–6, 14–26, 18–20, 25–23)
Poäng, Norrköping: Anes Zekovic 14, Joakim Kjellbom 13, Tyler Flack 12, Shakir Smith 11, Tim Schüberg 8, Anton Saks 7, Jonathan Dubas 5, Edvin Stark 3, Mikael Lindquist 2.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

 

JÄMTLAND BASKET – BC LULEÅ 100–82
BC Luleå föll mot Jämtland Basket i säsongens första träningsmatch. Förlustsiffrorna skrevs till 82-100 efter en tuff tredje period.
– Vi har mycket att jobba på, säger guard/forwarden Tavarius Shine.

Efter bara fyra träningar med fullt lag kom säsongens första prövning mot Jämtland Basket. Det blev en match där BC Luleå hamnade direkt i underläge och fick jaga i princip konstant.
– Vi har mycket att jobba på men jag tycker att vi spelade okej. Vi har inte haft så många träningar tillsammans, bara tre-fyra stycken, åkte iväg hit och spelade direkt. Vi försöker fortfarande lära känna varandra på planen, säger Luleås Tavarius Shine

Efter två spelade perioder låg Luleålaget under med 46-49. Men på grund av några kommunikationsmissar i försvarsspelet kunde hemmalaget koppla segergreppet i den tredje perioden. Under period tre gjorde BC Luleå bara 16 poäng – medan Jämtland Basket stoppade i hela 29. Det gav Jämtland ledningen med 78-62 vilket efter 40 minuters spel hade förvandlats till 100-82 till hemmagänget. Shine ser ett antal förbättringsområden hos sitt nya lag.
– Kommunicera, vara mer aggressiva i försvar och anfall. Men mest att vi snackar mer där ute, håller oss positiva och trycker upp tempot, säger Shine.

Finns det något som ni är nöjda med?
– Som lag så höll vi oss positiva hela tiden, spelade tillsammans och delade på bollen.

24-årige Tavarius Shine var en av BC Luleås bästa spelare i förlustmatchen. Han svarade för tolv poäng och fyra returer på drygt 28 spelminuter.
– Jag hade kunnat spela bättre. Jag förväntar mig mycket mer av mig själv. Fler störda passningar och skott i försvar och jag missade några öppna skott som jag borde satt. Men det kommer att bli bättre eftersom.

MATCHFAKTA:
Jämtland – Luleå 100–82

(26–20, 23–26, 29–16, 22–20)
Poäng, Jämtland: Everiste Shonganya 25, R.T. Guinn 18, Gustav Hansson 14, Teyvon Myers 13, Adam Rönnqvist 10, Oliver Gehrke 10, Daniel Johansson 5, Nicholas Paulos 3, Alexander Yemane 2.
Luleå: Corban Collins 18, Alexander 17, Robert Gilchrist 14, Tavarius Shine 12, Denzel Andersson 6, Daniel Hansson 6, Tim Kearney 4, Brice Massamba 3, Anton Kobylak-Berglund 2.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

 

KAUHAJOKI – BC LULEÅ 83–70
BC Luleå förlorade mot den finska mästaren Karhu Kauhajoki med 70-83. Ett steg framåt – och en fantastisk offensiv uppvisning av forwarden Daniel Alexander.
– Delar av det var frustrerande men jag tycker också att det var väldigt bra”, säger han.

På förhand var matchen mot Karhu Kauhajoki försäsongens tuffaste nöt att knäcka. Och det visade sig direkt under inledningen när lagen möttes i Hotell Östersund Cup. Den finska mästaren kom ut stenhårt och kopplade en tidig ledning med 29-16 efter tio spelade minuter.
– Jag tycker att den här och gårdagens match har varit bra möjligheter att se var vi är, vad vi måste bygga vidare på, vad vi gör individuellt och lösa upp en del knutar innan säsongen börjar. Vi börjar vänja oss att spela tillsammans, säger Daniel Alexander.

Men BC Luleå gav inte upp. Under den andra perioden började forwarden Daniel Alexander att komma igång på allvar offensivt. Han, tillsammans med sina amerikanska landsmän Tavarius Shine och Corban Collins, såg till att Luleålaget kapat Karhu Kauhajokis ledning till 34-39 med någon minut till halvtid. Men under den andra halvleken la den finska mästaren i en högre växel och drog ifrån igen. BC Luleå hade stora problem från straffkastlinjen när man missade hela 10 av 20 skott därifrån. Det gjorde att lagets flera ryck aldrig riktigt tog det ikapp eller förbi.

Slutligen föll BC Luleå med 70-83 mot Karhu Kauhajoki i veckans sista träningsmatch.
– Tråkigt att vi förlorade i dag. Men samtidigt vill vi hellre göra det nu än istället under grundserien när vi är på väg mot vårt ultimata mål. Delar av det var frustrerande men jag tycker också att det var väldigt bra, säger Alexander.

Vad tycker du att ni måste göra bättre?
– Vi måste bli bättre på att lita på varandra i försvar, lära oss våra försvarsregler och att man känner om jag hjälper någonstans så kommer någon att ha min rygg. Det kommer genom att spela mer tillsammans och att våga sträcka ut handen till varandra.

Han fortsätter:
– Vi visade i dag och i går att när vi springer mycket så händer många bra saker. Det är den typen av lag som vi är.

Just Daniel Alexander visade upp hela sin arsenal offensivt i matchen mot Karhu Kauhajoki. Han stoppade i 27 poäng, tog 13 returer och sköt makalösa 78,6 procent från golvet.
– Jag skojade med vår assisterande coach (Håkan Larsson) om att när man skjuter så högprocentigt borde man vara mer aggressiv. Jag tar det som att jag måste steppa fram, fortsätta att leta mitt skott och då kommer spelet att öppna upp sig för mina medspelare också.

MATCHFAKTA:
Kauhajoki – Luleå 83–70

(31–14, 15–20, 18–22, 19–14)
Poäng, Luleå: Daniel Alexander 27, Corbin Collins 16, Tavarius Shine 15, Thomas Massamba 5, Daniel Hansson 5, Denzel Andersson 2.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

 

BORÅS BASKET – KÖPING STARS 97–99
I Borås andra träningsmatch i Nässjö ställdes man mot liganykomlingen Köping Stars. Det blev en jämn genomkörare, där Borås vilade Nimrod Hilliard helt och där Marcus Tyus stoppade i 27 poäng, innan Köping stod som segrare med 99-97.

Efter en jämn inledning lyckades Borås med ett miniryck fram till 14-18 halvvägs in i första perioden. Köping svarade med en timeout. En lyckad sådan, för 45 sekunder senare hade man fixat en run på 5-0, till 18-18 och timeout från en förbaskad Henrik Svensson på Borås-bänken. 27-27 stod det efter en period.

Köping, genom Ronnie Boggs, inledde andra perioden bäst och laget gick ifrån till 38-35. Borås lyckades dock omgruppera sig snabbt och stoppade i poäng efter poäng. När Fredrik ”The Fredder” Andersson sköt i en trea till 38-46 hade Köping tappat allt och tvingades till timeout. ”The Fredder” hade sedan en skön dunk fram till 44-51, men John Brändmark (tidigare Borås) svarade omgående för Köping. Brändmarks 46-51 fick coach Svensson att ta ytterligare en timeout. I halvtid stod det 50-53 till Borås Basket.

Köping hade några jobbiga inledande minuter i den tredje perioden med fjärde foul på både Boggs och Michiel Petersen. Borås hade allt just då. Tills dess att Aleksa Solevic tog över. Ett par steals senare stod det 58-58 och 68-71 efter tre perioder.

3:15 in i den fjärde perioden hade Borås dragit ifrån till 81-86. En och en halv minut senare spelade Brändmark fram Niklas Larsson som sköt i en trea till 87-89 och Köping var åter hack i häl. Med 3:23 kvar ordnade Petersen ledning, 90-89, för Köping. Boggs stoppade i 92-89 innan Borås hann kalla timeout. Direkt efter timeouten drog Marcus Tyus i trean som betydde 92-92. Med en minut kvar foulade Petersen ut sig. ”The Fredder” ordnade 95-95 med 42 sekunder kvar och Köping kallade timeout. Solevic gjorde sedan fyra poäng för Köping, medan Mike Moore gjorde två för Borås. Och missade ett viktigt straffkast. Precis som i fredags hade Jakob ”Iceman” Sigurdarson ett trepoängsförsök på slutsignalen. Hade det suttit så hade Borås vunnit matchen. Nu vann istället Köping med 99-97.

MATCHFAKTA:
Borås – Köping 97–99

(27–27, 26–23, 18–18, 26–31)
Poäng, Borås: Marcus Tyus 27, Mike Moore 20, Fredrik Andersson 15, Simon Gunnarsson 11, William Gutenius 11, Brian Fitzpatrick 7, Daniel Thuresson 6.
Köping: Aleksa Solevic 27, Ronnie Boggs 24, Niklas Larsson 21. Desmond Hubert 8, Michiel Petersen 6, John Brändmark 5, Sebastian Lundkvist 4, Luka Babic 4.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

 

NÄSSJÖ BASKET – BORÅS BASKET 85–81
Det blev en jämn fajt i Nässjö Sporthall när Nässjö Basket och Borås Basket drabbade samman på fredagskvällen. Matchen gick så när till förlängning. Mycket tack vare Fredrik Anderssons järnvilja. Jakob Sigurdarson missade dock den trea som hade behövts och Nässjö kunde fastställa sina segersiffror till 85-81 från straffkastlinjen.

Borås Basket hade rest till Nässjö på fredagskvällen för att spela den andra av totalt två träningsmatcher mot Nässjö Basket. Den första spelades förra söndagen. Då segrade Borås, på hemmaplan, med 81-75. Precis som i den första matchen lagen emellan startade Borås med Nimrod Hilliard, Marcus Tyus, Fredrik ”The Fredder” Andersson, Mike Moore och Brian Fitzpatrick. Genom tre trepoängare och ett trepoängsspel från Anderssons, Moores och William Gutenius händer hade gästerna skrapat ihop 12 poäng under matchens inledande fem minuter. Nässjö var strået vassare med 14 poäng vid samma tidpunkt. Men när Jakob ”Iceman” Sigurdarson kort därefter bombade i sin första trea så var matchen utjämnad till 17-17. Efter en period ledde Nässjö med 24-23.

I början av den andra perioden kändes det som att Borås försvar klev upp och tog bort det mesta. Det mesta utom starke centern Dartaye Ruffin i mitten. Amerikanen gjorde att Nässjö trots allt höll jämna steg med gästerna. 16 minuter in i matchen hade Henrik Svensson hunnit använda elva av sina tolv spelare. När lagen var framme vid halvtidspaus så var hemmalaget i ledning med 41-40.

Den tredje perioden var nästan två minuter gammal när Marcus Tyus äntligen spräckte periodnollan och tog Borås till ledning, 41-42. Borås startfemma höll jämna steg med Nässjö, men i slutet av tredje perioden hade gästerna definitivt en lite sämre stund. Med två minuter kvar hade Nässjö ryckt till 57-50 och med 30 minuter spelade stod det 66-53.

Tre minuter in i fjärde perioden stoppade Ruffin i 72-59 och Borås valde att kalla timeout. Borås gjorde sedan fem raka poäng (72-63) och det blev Nässjös tur att ta timeout med 4:44 kvar att spela. Borås kapade till 75-70 innan Nässjö drog i en viktig trea till 78-70, med 2:03 kvar. Simon Gunnarsson lirade fram ”The Fredder” Andersson som gjorde 80-74 med 1:22 kvar. Moore dunkade i 83-78 med 25 sekunder kvar. Tre sekunder senare stal ”The Fredder” bollen, blev foulad, satte ett av två straffkast, tog egen retur och stoppade i 83-81. Med 19 sekunder på klockan tog Nässjö timeout. ”Iceman” Sigurdarson hade chansen att ta matchen till förlängning, men hans trepoängsskott med fyra sekunder kvar blev kort och Nässjö kunde säkra segern med 85-81 från straffkastlinjen.

MATCHFAKTA:
Nässjö – Borås 85–81

(24–23, 17–17, 25–13, 19–28)
Poäng, Nässjö: Franklin Williams 21, Dartaye Ruffin 20, Marquis Jackson 10, Felix Terins 9, Lukas Bergäng 7, Robin Alm 6, Tomás Fernandez 6, Facundo Zarate 4, Erik Käll 3.
Borås: Mike Moore 16, Brian Fitzpatrick 16, Marcus Tyus 13, Fredrik Andersson 11, William Gutenius 10, Nimrod Hilliard 4, Jakob Sigurdarson 3, Simon Gunnarsson 3, Edvin Larsson 3, Ludvig Johansson 2.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

 

UPPSALA BASKET – AIK BASKET 65–77
Ett tappert kämpande Uppsala Basket inledde under fredagskvällen försäsongsmatchandet genom att med sin sjumannatrupp, ta sig an AIK i Vasalundshallen.

AIK kom ut i ett rasande tempo och satte såväl första, som matchens andra skott och gick iväg till 5-0 under den inledande minuten. Axel Nordström svarade och så även Oskar Granat som med sin trea fram till 5-5 gjorde sina första poäng i Uppsalalinnet. Där och då kom dock rycket. Rycket från AIK. Ledda av Erkan Inan kunde hemmalaget göra en 12-0 run och gå ifrån till 17-5. Axel Nordström lade i sina fjärde poäng och kort därefter kunde Nathan Dawit, genom en trea, även han göra sina första poäng i Uppsala. Några fler poäng än så blev det dock inte för bortalaget i den inledande perioden och AIK gick till periodvila i ledning 26-10.

Under den andra perioden så spelade laget upp sig något men hade fortsatt svårt med skyttet, vilket inte fick AIK:s ledning krympa, utan snarare tvärtom. Det ökade inte markant, men Uppsala gick till halvtidsvila med ett 19-poängsunderläge, 43-24 efter en period där Nemanja Jovanovic och William Eriksson-Hansson fått presentera sig genom att göra fem, respektive två poäng.

Gentemot den första och andra perioden så inleddes den tredje på ett rätt glädjande vis i Uppsalaögon. Laget inledde piggt och kunde framförallt genom Axel Nordström, Nathan Dawit och Nemanja Jovanovic krympa underläget till 47-35. Mycket närmare så blev det dock inte. Det hela följdes upp av en ”dip” och helt plötsligt hade kvällens hemmalag gått ifrån till 64-40, när den tredje perioden var redo att summeras.

Uppsalas bästa period för kvällen var definitivt den fjärde och avslutande. Nordström och Dawit turades om att hitta korgen och Jovanovic följde upp innan det var dags för det senaste nyförvärvet att presentera sig. Teymor Shukur Johansson drog i en trea och helt plötsligt skiljde det bara 14 poäng, 68-54. Oskar Granat drog kort därefter i sin andra trea för kvällen och den tidigare nämnde Jovanovic lade i en ”two-and-one”, innan det även var dags för Shakur Johanssons andra trea för kvällen. En trea som gav 81-73 med tre minuter kvar att spela. Mindre än så blev dock dessvärre inte underläget, utan slutresultatet skrevs till 77-65 i säsongens första träningsmatch som definitivt lovar mer. De sju spelarna slet som djur och visade upp en fantastisk lagmoral, trots den tidiga och mycket branta uppförsbacken – beundransvärt.

MATCHFAKTA:
Uppsala – AIK 65–77

Poäng, Uppsala: Axel Nordström 16, Nemanja Jovanovic 15, Nathan Dawit 15, Oskar Granat 6, Teymor Shakur Johansson 6, William Eriksson-Hansson 5, Robert Bolander.

Text: Uppsala Basket

 

UPPSALA BASKET – NJARDVIK, ISLAND 90–98
Isländska Njardvik stod för motståndet i försäsongens andra träningsmatch i något som blev en tuff, tight och mycket poängrik tillställning i Vasalundshallen. Matchen startade i ett rasande tempo och de båda lagen hade minst sagt, siktet inställt från början.

Efter bara fem minuters (!) spel så var ställningen 23-19 i Uppsalafavör. Framförallt mycket tack vare Nathan Dawit och Axel Nordström. Därefter kunde Uppsala genom try-out-spelande fransmannen Davy Baltus, William Hansson och Oskar Granat gå ifrån till 34-25, men islänningarna kom tillbaka. ’’At the buzzer’’ kunde Njardvik genom en lång trea kapa underläget till 33-36. Något som mycket väl kan ha gett dem momentum inför den andra perioden.

Njardvik gick såväl ikapp som förbi och Uppsala fick jaga den andra perioden ut. Även om underläget aldrig var mer än sex poäng så kändes det helt enkelt som att det var islänningarnas period. Halvtidsresultatet skrevs till 59-57 och det mesta talade för att de båda lagen mycket väl kunde nå hundrapoängs-strecket. Mycket rätt så blev det så, nästan. Resterande delen av matchen var ett ställningskrig där det hettade till. Den större delen av Uppsalas poäng i den tredje perioden kom via Axel Nordströms händer – från straffkastlinjen. Njardvik hamnade tidigt i lagfoul och Axel fick gång, på gång gå till straffkastlinjen.

Ledningen pendlade lagen emellan inte bara under den tredje perioden, utan även större delen av den fjärde. Med bara minuter kvar så kunde Oskar Granat, via två straffkast utjämna matchen. 86-86. Där och då tog dock islänningarna över, samtidigt som bollen inte riktigt studsade i Uppsalafavör. Njardvik vann till slut med 98-90 i en match som definitivt var ett steg framåt, kontra fredagens match. Precis som senast, så gav de sju spelarna allt de hade och bjöd verkligen upp till dans mot de fysiska islänningarna.

MATCHFAKTA:
Uppsala – Njardvik 90–98

Poäng, Uppsala: Axel Nordström 26, Nathan Dawit 22, Davy Baltus 14, Oskar Granat 9, William Hansson 8, Nemanja Jovanovic 8.

Text: Uppsala Basket

 

UMEÅ BSKT – NJARDVIK, ISLAND 100–75
UMEÅ BSKT – DJURGÅRDEN BASKET 98–88

Umeå BSKT började försäsongen i Stockholm med stor vinst, hela 100-75 mot det isländska laget Njardvik. Det var en tuff och fysisk match som Umeå BSKT lyckades härda ut och vinna i fjärde kvarten genom hårt arbete och bra lagoffensiv.

Njardvik har inte mindre än 17 mästerskapstitlar hemma på Island, senaste guldet 2006. Förr säsongen blev det förlust med 0-3 i matcher i kvartsfinal mot blivande mästarlaget KR Reykjavik – som vunnit de fem senaste åren och också ståtar med 17 titlar.
– Vi hade det tufft med deras press i början och kom ut lite på hälarna men vi höll god och positiv ton genom hela matchen och hade hög fokus i försvarsspelet och det snabba anfallsspelet. Jänkarna kom igång bra i andra halvlek och anpassade verkligen sig till deras roller i laget. Vi har en lång väg kvar men det var skönt att komma ut och känna att vi jobbar åt rätt håll och se tendenser av hur vi kan se ut denna säsongen, säger Umeås tränare Jesper Gustavsson.

Under söndagen blev det ny seger, 98-88 mot Djurgården.
– Det känns bra, såklart är det lite varierande motstånd och vi vet att det är tuffare sedan i ligan. De här lagen vi nu mött i helgen har bra startfemmor men inte alls samma djup som ligalagen, säger Jesper Gustavsson.

MATCHFAKTA:
Umeå – Njardvik 100–75

(22–17, 22–15, 29–26, 27–17)
Poäng, Umeå: Josh Greene 21, Devon Williams 20, Egal Saleman 19, André Nilsson 19, Daniel Eliasson 12, DeAndre Mathieu 4, Anton Leth 4, Rami Ghanem.

Umeå – Djurgården 98–88
Poäng, Umeå: André Nilsson 21, DeAndre Mathieu 20, Egal Saleman 19, Josh Greene 15, Devon Williams 11, Rami Ghanem 7, Daniel Eliasson 5.

Text: Fredrik Stolt (Umeå BSKT)

 

JÄMTLAND BASKET – KAUHAJOKI 93–88
Jag vet inte på vilket annat sätt jag skall kunna beskriva hur helgens matcher förlöpt för Jämtlands del än just så? Det ser helt enkelt bra ut! Sen kommer floskler som ”det är bara försäsong”, ”vi har mycket att jobba på”, ”vi kan bli bättre”, etc, etc. Men faktum kvarstår – vi ser bra ut redan NU! För att vara så här tidigt på säsongen är det uppenbart med två saker.

1) Antingen förstår denna grupp av spelare mig som coach bättre än tidigare lag vi haft eller så har jag lärt mig att prata över sommaren?
2) Eller så är våra spelare helt enkelt bättre än tidigare upplagor av lag vi haft?

Sanningen ligger förstås någonstans i ”landet vanilj” (så där lite lagom mitt-i-mellan). För varje år som går inser förstås även coacher hur de vill spela och blir bättre och bättre på att både förmedla utförande men gör också justeringar för att det skal bli effektivare och kanske till och med enklare. Men i min värld är svaret dock ganska enkelt.

Vi har både bättre spelare än tidigare, men framförallt har vi spelare som passar ihop. Vi har helt enkelt spelare som på ett väldigt smidigt och smärtfritt sätt använder sin egen kompetens och anpassar sig till sina lagkamrater på ett utomordentligt sätt. Ett bestick är alltid ett bestick, men ska du äta soppa blir det fan i mig svårt om du har en gaffel i hand.

Självklart har både coacher och rekryterings staben en enormt stor del i att det ser ut som det gör, för det var i slutändan vi som valde spelarna. Men faktum kvarstår – det är svårt att vara bra om man inte har bra spelare eller som min gamla coach i Alvik Basket på 80/90-talet (Ivan Duncan) sa: ”You can’t make shit shine and if you pay peanuts you get monkeys”.

Vi har helt enkelt köpt rätt storlek på alla kugghjulen och de passar ihop. Vår startfemma i kombination med våra ”unga” spelare, som ersätter startfemman, tappar aldrig kraft eller fart. Det hittats om frågetecken gällande både kontinent, ålderdom och ungdom – men om de som tvivlat fortsatt tvivlar så kommer de aldrig att blir frälsta – då är de helt enkelt icketroende personer – den här upplagan av Jämtland Basket är något helt annat än åtminstone de fyra år jag varit på plats.

Det betyder å andra sidan inte per definition att vi placerar oss högre än förra säsongen eftersom det förstås beror på hur mycket bättre de andra lagen blivit. Om det har vi inte en aning just nu! MEN dagens Jämtland är ett bättre lag än någon av de fyra upplagor jag varit här och coachat och då blir det förstås naturligt att vi vill höja målsättningarna när vi nu ser att vi har både gafflar, knivar och skedar i lådan.

Exakt vad den målsättningen blir måste vi få återkomma till då vi vet mer om våra motståndare, men att fega ur och inte säga att semifinal är mer eller mindre ett krav vi ställer på oss själva och att den stora målsättningen förstås måste vara att försöka ta oss till en final och utmana – vore allt än lite fegt tycker jag.

Nu kanske några undrar varför jag inte dissekerar de individuella prestationerna med ris och ros = för det är för tidigt!

Det vi ser, med blotta ögat, är att våra två stora spelare (RT Guinn och E.Shonganya) mycket väl skulle kunna konkurrera om ligans absolut bästa inside-par under den kommande säsongen. Adam Rönnqvist behöver vi inte ens diskutera. Om jag inte missminner mig så gav jag honom epitetet ”SBL’s bästa spelare” för några år sedan och den åsikten har jag ingen anledning att revidera. Nicholas Paulos är precis den klisterspelare vi sökte som håller ihop gruppen med sin förmåga att passa in och ta det som behövs både offensivt och defensivt. Teyvon Myers är kanske den spelare vi vet minst om ifråga om hur bra han verkligen kan bli. Han är den råaste av dem alla och har en enorm uppsida. Att vi som förening sedan hade modet i att investera i 16-18 åringar för tre år sedan nu betalar sig genom att vår ”landslags bänk” bestående av idel ungdomslandslags spelare, kommer in och ibland både höjer nivån samt avgör matcher kan inte kännas annat än fantastiskt stimulerande.

Det var länge sedan jag personligen såg fram emot en säsong så pass mycket som denna!

MATCHFAKTA:
Jämtland – Kauhajoki 93–88

(33–22, 17–22, 26–19, 17–15)
Poäng, Jämtland: Adam Rönnqvist 23, RT Guinn 16, Evariste Shonganya 15, Oliver Gehrke 12, Nicholas Paulos 11, Teyvon Myers 9, Daniel Johansson 4, Gustav Hansson 3.

Text: Torbjörn Gehrke (Jämtland Basket)

 

NÄSSJÖ BASKET – KÖPING STARS 85–88
Köping Stars fortsätter förberedelserna inför den kommande starten av SBL. Under lördagen ställdes Stars mot Nässjö Basket – och vann med 88–85. Stars hade ledningen med 49–41 i halvtid.

MATCHFAKTA:
Nässjö – Köping 85–88

(16–26, 25–23, 14–16, 30–23)
Poäng, Nässjö: Franklin Williams 23, Robin Alm 14, Felix Terins 13, Tomás Fernandez 11, Facundo Zarate 10, Marquis Jackson 8, Lukas Bergäng 4, Erik Käll 2.
Köping: Aleksa Solevic 25, Ronnie Boggs 19, Sean Smith 13, Niklas Larsson 10, Desmond Hubert 8, John Brändmark 6, Michiel Petersen 5, Sebastian Lindkvist 2.

 

SÖDERTÄLJE KINGS – NJARDVIK, ISLAND 83–60
SÖDERTÄLJE KINGS – AIK BASKET 97–60

Södertälje fick en drömstart på matchen mot Njardvik och ledde direkt med 20-4. Lagdefensiven klaffade perfekt och islänningarna hade inget motmedel under första perioden som Kings till slut vann med 25-11.

Den positiva energin i laget var påtaglig och gav utdelning i protokollet. Men precis som i första träningsmatchen mot Köping tappade Södertälje lite av energin och resten av matchen höll man sig på det behöriga avstånd på mellan 15-20 poäng som man skaffade sig tidigt.

Laget är självklart inte 100% och fysiken behöver finslipas innan kvalet i FIBA Europe Cup den 21:a (borta) och 26 september (hemma) för att kunna hålla energin genom hela matcher. Nu sprids laget lite då några av spelarna ska på landslagsuppdrag. Det ger möjlighet att finslipa på fys och individuella delar men drabbar givetvis lagspelet. När laget återsamlas har man ett par dagar på sig för finslipning av formen.

MATCHFAKTA:
Södertälje – Njardvik 83–60

(25–11, 16–21, 20–14, 19–17)
Poäng, Södertälje: Auston Barnes 18, Alexander Lindqvist 13, William Magarity 13, Martin Pahlmblad 12, Toni Bizaca 10, Eric Garcia 6, Eric Adams 4, Oskar Holm.

Södertälje – AIK 97–60
Poäng, Södertälje: Auston Barnes 19, Toni Bizaca 17, William Magarity 14, Oskar Holm 11, Eric Adams 10, Mario Blazevic 10, Adam Karahmetovic 8, Dimi Agathangelidis 3, Hampus Ramstedt 3, Eric Garcia 2.

Text: Södertälje Kings

Dela inlägget