Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Skador oroar i derbyt mot Danmark

Inför EM-kvalmatchen mot Danmark på söndag har Sverige tappat en mängd spelare. Nick Spires är den senaste i raden av spelare som ger återbud på grund av skada.

Speciellt under korgarna är Sverige försvagat. Centrarna Nick Spires, Simon Birgander och Carl Engström samt superskytten Marcus Eriksson är alla skadade.
– Vi har aldrig haft fullt lag men så många stora spelare borta samtidigt gör denna match speciell, säger förbundskapten Vedran Bosnic i ett pressmeddelande.

När Sverige samlades i Helsingborg för uppladdningsläger inför EM-kvalet mot Danmark var det en decimerad skara som anslöt. Sverige spelar i samma grupp som Danmark och Vitryssland med hemma- och bortamöten. Vinnaren i gruppen går direkt till det stora EM-kvalet i november 2019, tvåan och trean får ännu en chans att kvala i augusti 2019. Målet är EM-slutspelet 2021.

Borta från VM-kvalmatcherna är Nick Spires, Joakim Kjellbom, Marcus Eriksson, Tobias Borg och Simon Birgander. När sedan även ersättare som Carl Engström är skadade och flera spelare tackar nej kliver andra fram. Exempelvis finns Luleå-produkterna Denzel Andersson och Adam Rönnqvist med i truppen. Ledarskapet vilar också tungt på resterande tongivande spelare som Ludde Håkanson, Thomas Massamba, Viktor Gaddefors och Chris Czerapowicz.
– Jag kan inte nog lyfta fram de spelare som kommer och kämpar för svensk basket vid dessa tillfällen, ett bra kval nu ger oss bättre möjligheter längre fram, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

Situationen är diametralt motsatt mot det VM-kval som nyligen spelades. Då var Sverige underdogs med allt att vinna, nu ställs man mot Danmark som inte har några större meriter. Men oavsett vad landet heter och hur statistiken ser ut måste man titta på vilka som spelar och hur formen ser ut.
– Vi har stor respekt för Danmark som har vunnit många matcher i rad, är välcoachade och har spelare i stora ligor i Europa. Men det är alltid ett lag som vinner en match, vi måste spela som ett lag och vi hoppas att vårt lag blir ännu större med alla svenska fans som kommer, säger Vedran Bosnic.

Här är Sveriges trupp:
Thomas Massamba, BC Luleå
Ludde Håkanson, Estudiantes, Spanien
Jonathan Person, Pitiesti, Rumänien
Adam Rönnqvist, Jämtland
Valter Lindström, Södertälje
Viktor Gaddefors, Antibes, Frankrike
Martin Pahlmblad, Södertälje
Alexander Lindqvist, Södertälje
Adam Ramstedt, Debrecen, Ungern
Denzel Andersson, BC Luleå
Chris Czerapowicz, Nizhny Novgorod, Ryssland
Anton Gaddefors, Free agent

Matchen spelas söndag 16 september klockan 14.15 i Ballerup Super Arena, Köpenhamn och kan ses live här!

(Denna text är till stor del ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget