Fotograf: Montage

Dubbla nyförvärv till Uppsala

Nu står det klart att den try-out-spelande fransmannen och guarden, Davy Baltus är klar för Uppsala Basket. Dessutom har klubben skrivit kontrakt med hans kusin Eric Katenda.

26-årige Davy Baltus kommer från Paris och har bland annat bott i USA under sju års tid för spel och studerande på ett antal olika college, bland annat Porterville och Livingstone.

Davy är 188 centimeter lång, väger 75 kg och spenderade säsongen 2017/2018 i den norska högstaligan och Baerum Basket som slutade trea i grundserien och sedan åkte ur i semifinal. Under säsongen snittade han på sina 27 matcher och 18 minuters speltid, 8 poäng, 2 returer och 2 assists.
– Vi är otroligt glada över att ha lyckats få hit Eric. Han kommer att ge oss längd, tyngd och ett otroligt lyft, framförallt under korgarna som vi har saknat, säger Johan Immelgård, klubbdirektör i Uppsala Basket.

***
Forwarden/centern Eric Katenda mäter 208 centimeter och kommer till Uppsala med en härlig meritlista i bagaget. Inför säsongen 2011/2012 flyttade Eric till USA för spel och studier på det välkända colleget Notre Dame, som inom basketen håller till i NCAA.

Inför den andra säsongen åkte han dock på en otroligt oturlig skada. Under en ”pick-up”-match med ett par kompisar i en park. Eric stod under korgen, samtidigt som hans två kompisar spelade en mot en. Den ena kompisen gick upp för att dunka och den andra försökte blocka honom bakifrån. Kompisen missade blocken och träffade istället Eric, med ett finger, i hans vänstra öga. Ett finger som oturligt nog gjorde honom blind på det ögat.

Efter operationer hit och dit så lyckades dock Eric, mot alla odds, att ta sig tillbaka. Han vägrade helt enkelt att ge upp och återvände för två nya säsonger i Notre Dame innan han sedan lämnade NCAA-laget för North Texas. Därefter begav det sig till den franska högstaligan (LNB Pro A) och laget Le Portel. Eric gjorde under säsongen 2016/2017, 21 matcher för Le Portel och hamnade sedan i den Schweiziska ligan och Riviera Lakers där han imponerade.

Det tåls även att nämnas att Eric Katenda är kusin till try-out-spelande Davy Baltus. Eric är trots sin storlek och tyngd, otroligt rörlig, kvick och skjuter bra från mid-range.

SILLY SEASON 2018/19: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Erik Gillberg (Uppsala Basket)

Dela inlägget