Fotograf: Simon Eliasson / Bildbyrån

Inför: BC Luleå-Wetterbygden Stars

Efter en lång sommar och försäsong är det under fredagskvällen äntligen dags att starta SBL-säsongen 2018/2019. Först ut är BC Luleå som tar sig an nykomlingarna Wetterbygden Stars.

🔥 BC Luleå – Wetterbygden Stars 🔥
📺 SBLPlay.se
🇸🇪 SBL, omgång 1
📆 Fredag 21 september, kl 19.04
🌍 Luleå Energi Arena, Luleå
💻 Livestatistik

När Wetterbygden Stars under fredagen begår debut i Svenska Basketligan (SBL) så gör man det minst sagt i Lejonets egen kula. Det finns få ställen i Basketsverige som kan uppbringa den ”hype” som en premiär trots allt är än uppe i Sveriges baskethuvudstad, Luleå. Det finns naturligtvis inga enkla matcher i SBL men frågan är ändå inte om BC Luleå borta i seriepremiären är den ”svåraste av dom svåraste”?

Enda sedan projektet ”Wetterbygden Stars” drog igång för ganska exakt 15 månader sedan har siktet varit inställt på just detta: att få chansen, möjligheten, äran, ynnesten att få springa ut inför fullsatta läktare och göra det som många av oss tycker är det vackraste som finns, att få tävla med och mot dom allra bästa.

Wetterbygden Stars kommer till spel i seriepremiären efter en förhållandevis lång försäsong, en försäsong som varit precis som en försäsong är: upp och ner och med blandade resultat. Tyvärr har en del kommit att handla om det faktum att lagledningen tidigt valde att byta ut Logan McLane, ett faktum som i ärlighetens namn säkerligen inneburit en del ”energiläckage”. Nu ryktas det dock vara nära anstående med en ersättare vilket naturligtvis kommer fylla på energidepåerna igen även om det innebär att man får klara sig utan denna förstärkning uppe i Luleå under fredagskvällen.

En som inte heller kommer befinna sig på plats uppe i Luleå Energi Arena denna premiärfredag är lagets ryggrad och överlägset mest erfarne spelare, Mantas Griskenas. Mantas insjuknande i onsdags och är ännu inte återställd och stannar därför kvar på hemmaplan.

***
I kväll är det äntligen dags för hemmapremiär i SBL för BC Luleå. Då planerar Luleålaget att ta kommandot direkt – med stenhårt försvarsspel.
– Jätteskoj att få släppa ut kalvarna på grönbete, säger tränaren Peter Öqvist.

Sedan SM-finalerna i våras har BC Luleå väntat på att säsongen ska dra igång. Och i kväll, fredag, gör den äntligen det. BC Luleå tar emot nykomlingen Wetterbygden Stars på hemmaplan med uppkast klockan 19:04 i Luleå Energi Arena.
– Det ska bli sjukt roligt! Jätteskoj att få släppa ut kalvarna på grönbete. Vi har en lång resa framför oss men en premiär är alltid speciell, säger tränaren Peter Öqvist.

Under försäsongen spelade BC Luleå en träningsturnering i Östersund efter knappt fyra genomförda träningar. Nu har laget hunnit komma betydligt längre i uppbyggnadsfasen – och är definitivt redo för en hemmapremiär.
– Vi har kommit lite längre. Vi tycker att vi har kommit så pass långt att vi är redo för en premiär. Vi tycker också att vi ska kunna leverera en bra prestation både offensivt och defensivt, säger Öqvist.

Peter Öqvist har planen klar inför kvällens match. Och det handlar framför allt om att BC Luleå ska sätta tonen direkt med stenhårt försvarsspel.
– Att vi sätter intryck defensivt direkt i matchen. Att vi sätter intensiteten från start. Att vi snackar, kommunicerar och kämpar något oerhört. Precis så där mycket som Luleåpubliken förväntar sig av oss. Offensivt att vi jobbar hårt för att hitta lite rytm för att hjälpa varandra till bra skott, säger han.

Vad förväntar du dig av motståndet?
– Wetterbygden spelar inspirerat av det jag sett på försäsongen. Bra energi, kvicka in i sina ‘set plays’ och bra rörelse i spelet. En bra blandning mellan stora spelare som Wally Niang, en rutinerad scorer som Mantas Griskenas och spansk spelskicklighet i Joaquín Portugués. Det är ett bra lag vi möter och det ska bli spännande att få spela mot dem.

 

LÄGET I LAGEN:❓
Luleå kan ställa upp med bästa möjliga lag.

Wetterbygden kommer som sagt till spel utan sjuke Mantas Griskenas.

LÄS MER: 📒
Luleås hemsida inför matchen
Wetterbygdens hemsida inför matchen

Dela inlägget