Fotograf: Bildbyrån (montage)

Inför: Umeå BSKT-Jämtland Basket

SBL rullar vidare med en match under torsdagskvällen. Det väntar norrderby mellan Umeå BSKT-Jämtland Basket. Här är senaste nytt inför matchen!

🔥 Umeå BSKT – Jämtland Basket 🔥
📺 SBLPlay.se
🇸🇪 SBL (herr)
📆 Torsdag 7 februari, kl 18.04
🌍 Umeå Energi Arena, Umeå
💻 Livestatistik

Efter en mycket tung förlust borta mot Borås Basket, en match man ledde genom tre kvarter men förlorade i slutet, så blickar Umeå BSKT mot Jämtland.

Umeå kommer från en tuff förlust mot Borås på bortaplan, innan det så lyckades man vinna två matcher mot Uppsala och Wetterbygden. I överlag så har Umeå varit formstarka och spelat sin bästa basket den här säsongen. Laget har i stort sett en fulltalig trupp, förutom att lagkaptenen Egal Saleman och guarden Rami Ghanem är borta, vilket har gett Umeå chansen att visa att man är ett lag att räkna med efter en tuff säsong med många skador. Nu kämpar laget för att behålla en slutspelsplats.

Jämtland har fyra vinster i ryggen inför mötet med Umeå ikväll torsdags. De fyra vinsterna har varit mot Köping, Nässjö, Uppsala och Wetterbygden. Den här säsongen har Jämtland visat sig vara väldigt duktiga offensivt med ett snitt på 94.3 poäng per match, vilket är näst högsta snittet i SBL. Tråkigt för Jämtland är att en av deras mest framgångsrika spelare, Evariste Shonganya, är skadad med en bruten hand.
– Sedan vi spelade dom senast så har de fått en skada på deras främsta spelare Evariste Shonganya som brutit handen, de har ersatt honom med en EU-spelare som heter Andrew Smith, som haft några matcher på sig att bli varm i kläderna innan dagens match. Förutom det så kommer Jämtarna upp med två riktigt offensiva guards i Adam Rönnqvist och Teyvon Myers samt ett gäng med skyttar på forward position där RT Guinn sticker ut med sin storlek och rutin. Även grekiske forwarden Nicholas Paulos har vart en x-faktor för dom när de vunnit viktiga matcher, säger Umeås tränare Jesper Gustavsson.

Umeå-guarden Deandre Mathieu har de sex senaste matcherna snittat 23 poäng per match, i senaste matchen mot Borås hade han 26 poäng. Mathieu ligger även på en tredjeplats i SBL:s assistliga. Eric Gilchrese har varit mycket bra sedan han kom tillbaka till Umeå. Gilchrese snittar 18.2 poäng, 3.6 returer och 4.2 assist genom fem matcher den här säsongen.

För Jämtland ligger den amerikanske stjärnan Teyvon Myers på en åttonde plats i SBL:s poängliga (17.4 poäng per match), en position över Umeås Deandre Mathieu. Myers hade 27 poäng tillsammans med 4 returer och 3 assist i senaste matchen mot Wetterbygden. Andre guarden Adam Rönnqvist snittar 15.6 poäng och 3.8 assist per match den här säsongen.

I den här säsongens inbördes möten har Jämtland tre raka mot Umeå; Jämtland–Umeå 98–95, Umeå–Jämtland 81–112, Jämtland–Umeå 118–85.

Text: Fredrik Stolt (Umeå BSKT)

LÄGET I LAGEN:❓
Umeå saknar fortsatt lagkaptenen Egal Saleman, i övrigt bör alla vara redo.

Jämtland saknar Evariste Shonganya som är handskadad. Han beräknas vara tillbaka i spel någongång i mars.

LÄS MER: 📒
Umeås hemsida inför matchen
Jämtlands hemsida inför matchen

Dela inlägget