Fotograf: Bildbyrån (montage)

Kvartsfinal 1: Södertälje Kings-Umeå BSKT

Ikväll kliver seriesegrarna Södertälje Kings in i slutspelet. För motståndet står Umeå BSKT, vilket också är en repris på kvartsfinalserien från i fjol. Här är senaste nytt!

🔥 Södertälje Kings – Umeå BSKT 🔥
📺 SBLPlay.se
🇸🇪 SBL (H), Kvartsfinal 1:5
📆 Tisdag 26 mars, kl 19.04
🌍 Täljehallen, Södertälje
💻 Livestatistik

När Södertälje Kings och Umeå BSKT möts i den första kvartsfinalmatchen i kväll passerar Toni Bizaca troligtvis 6 000 poäng – en prestation som bara fyra andra spelare i klubben har klarat av. Bizaca kom från KK Dubrovnik i Kroatien till SBBK 2012 och har varit klubben trogen sedan dess. Under den tiden har han utsetts till Svenska Basketligans MVP två gånger (2013 och 2014) och dessutom MVP i finalserien mot Norrköping Dolphins 2014.

För Bizaca själv betyder antalet poäng inte så mycket, men uppmärksamheten kring detta faktum har naturligtvis inte gått honom förbi, berättar han efter att nyss ha avslutat en förlängd söndagsträning:
– Förhoppningsvis kan jag komma upp i sextusen poäng i nästa match. Jag tänkte inte så mycket på det, men nu när alla pratar om det, kan det inte undgå en. Det här är min sjunde säsong, under de första fem åren spelade jag fler minuter och gjorde fler poäng. Under de fem första åren tror jag att jag hade mer än femtusen. Men de här senaste två åren var det mycket färre och det spelade inte ens särskilt stor roll för mig.

Men även om poängantalet inte betyder så mycket för honom har det förstås också en symbolisk betydelse, eftersom det vittnar om en långvarig relation mellan honom och SBBK. Och då har han ändå inte saknat erbjudanden från andra klubbar.
– Klubben är fantastisk, grabbarna, sån här lagkemi finns inte överallt. Atmosfären är bra och positiv, och när man blir äldre är det väldigt viktigt; stabiliteten, lön varje månad. Sen gillar jag människorna inom klubben och i laget som vi har haft i alla år. Jag hade bättre erbjudanden och kunde gå till klubbar där jag skulle ha tjänat dubbel, trippel summa, men jag bestämde mig för att stanna.

Bizaca har genom åren varit ytterst betydelsefull för laget såväl som i ligan, inte minst för att han har förmågan att göra det som krävs i ytterst pressade lägen och som ofta är direkt matchavgörande. Han kallas ofta för ”avig” av den anledningen att han är så oförutsägbar och svår att försvara. Skottfinten vid trepoängslinjen borde till exempel vara väldokumenterad i scoutinganalyserna vid det här laget – ändå fungerar den oftast fortfarande.
– Jag spelar färre minuter nu, men jag försöker fortfarande ge lika mycket och engagera mig lika mycket i matchen, ta lika mycket lagansvar som förut. Det spelar ingen roll om du spelar tjugofem, trettiofem minuter eller fem, tio, femton – du ska alltid ta lika mycket ansvar för laget. Jag hoppas jag kan hjälpa dem vinna igen, men förhoppningsvis kommer det inte behövas. Vi spelar bra, men om det behövs hoppas jag att jag kan göra min del. Känslan i laget är väldigt positiv. Vi slutade etta, gjorde första delen av jobbet, men nu är det som att alla börjar från noll, att alla kan vinna. Under säsongen jobbade vi hårt och nu måste vi ge allt, det finns inget utrymme för att göra det halvdant.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

***
Det blir en rematch på förra årets slutspel då Umeå matchas upp med serieledarna Södertälje.

Det blir ett tufft slutspel för Umeå men laget har visat att man kan utmana även de bästa i ligan och har därför hopp om att göra en skräll. Den här grundserien så lyckades Umeå tyvärr inte plocka en seger mot Södertälje. Förra årets slutspel så förlorade Umeå två raka matcher mot Södertälje, då var det bara bäst av tre matcher som spelades i kvartsfinalen. Nytt för i år är att det är bäst av fem. Viktig detalj att nämna angående förra årets slutspel är att båda matcherna förlorades med bara tre poäng.

Med 29 vinster så vann Södertälje ligan över Borås och Norrköping som har 27 vinster var. Efter att ha vunnit kvartsfinalen mot Umeå förra året så fick Södertälje möta Luleå. Serien gick till sex matcher där sedan Luleå tog sig vidare efter några mycket jämna matcher, framförallt den femte matchen där det bara skildes en poäng. Med ett mycket bra lag så siktar Södertälje på att ta sig hela vägen i år.

Text: Fredrik Stolt (Umeå BSKT)

SÅ SPELAS KVARTSFINALSERIEN: ⏰
1:5 Tisdag 26 mars, kl 19.04: Södertälje Kings – Umeå BSKT (Täljehallen)
2:5 Torsdag 28 mars, kl 18.34: Umeå BSKT – Södertälje Kings (Umeå Energi Arena)
3:5 Måndag 1 april, kl 19.04: Södertälje Kings – Umeå BSKT (Täljehallen)
Ev. 4:5 Onsdag 3 april, kl 18.34: Umeå BSKT – Södertälje Kings (Umeå Energi Arena)
Ev. 5:5 Lördag 6 april, kl 15.04: Södertälje Kings – Umeå BSKT (Täljehallen)

LÄGET I LAGEN:❓
Södertälje ser ut att kunna ställa upp med ordinarie lag.

Även Umeå väntas mönstra bästa möjliga manskap. Tio spelare har rest till Södertälje, inklusive lagkaptenen Egal Saleman som var tillbaka efter sitt skadeuppehåll senast mot Wetterbygden.

LÄS MER: 📒
Södertäljes hemsida inför matchen
Umeås hemsida inför matchen

Dela inlägget