Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Gehrke klar för ytterligare en säsong

Det har spekulerats en hel del, men nu är det klart att Torbjörn Gehrke – som tog Jämtland Basket till SM-semifinal för första gången – blir kvar i Östersund även över nästa säsong.

Jämtland Basket har tre säsonger i rad tagit sig till slutspel. Successivt nämns klubben oftare och oftare som ”potentiella finalkandidater”. Klubbrekord efter klubbrekord bryts tack vare de sportsligt stabila resultaten, och vi kan nu konstatera att förändringsfasen klubben påbörjade inför säsongen 2014/2015 nu har övergått i en etableringsfas.

Torbjörn Gehrke har varit med på hela resan sedan 2014 då Jämtland Baskets styrelse tog beslutet att arbeta med större tålamod, långsiktighet och kontinuitet. Parallellt med de sportsliga framgångarna har Jämtland Basket vuxit sig minst lika starka, om inte ännu starkare, vid sidan av sporten nere på parketten. Eventet ”basket” i Östersund bjuder inte bara på basket. Att komma till ”Tegeltemplet” (Östersunds Sporthall) är numera en upplevelse där ljud och ljus, underhållning, mat och dryck, med mera i en fantastisk inramning, gör att vår publik blir större och större, mer trogen, engagerad och på sikt – förstås – mer kräsen och krävande. Jämtland Basket måste steppa upp och våga sikta högre.

Klubben måste höja ribban samtidigt som vi tacklar utmaningarna framför oss, en stor utmaning är att Jämtland i nuläget inte har någon huvudsponsor för säsongen 2019-2020 heller, vilket vi måste locka till oss om vi skall kunna vara trovärdiga utmanare om SM-guldet. Vi vill tro att varumärket Jämtland Basket numera har den digniteten i staden att vi kommer lyckats med att finna en huvudsponsor som ser ett win/win att göra denna resa med oss.

Som förening behöver vi också stärka upp runt våra ideella krafter för våra event eftersom vi sliter hårt på några få tappra själar som står för över hälften av upplevelsen i Tegeltemplet vid varje match. En upplevelse som belönats med ”Årets Matcharrangör” två av de tre senaste åren. Jämtland Baskets kultur är inkluderande och vi vet att sporten är bara en del av framgången. Vi är många som är Jämtland Basket och vi måste se till alla våra medarbetare och ideella som har tagit oss dit vi är idag får det stöd och support de förtjänar om vi vill nå högre.

Med dessa utmaningar/möjligheter framför oss känns det som ett givet beslut att inte gunga båten i onödan.

Torbjörn Gehrke har levererat bättre och bättre sportsliga resultat i takt med att hans förutsättningar har förbättrats. Han har varit delaktig i hela processen både genom ont och gott, och både på och av planen.

Torbjörn fortsätter således att vara sportsligt ansvarig i ytterligare en säsong på Jämtland Baskets resa in i framtiden.

Så här säger Torbjörn Gehrke om förlängningen:
– Jag sa det innan denna säsongen var över så nu slipper jag låta som en populist när jag upprepar att ”Jämtland Basket är den bästa platsen att coacha på i Sverige just nu”. Det finns ett drag i staden. En tillförsikt och optimism. Varje vinst är något positivt och inte ett krav. Ett engagemang och tro bland våra fans som är genuin. Klubbens resurser växer och hela eventet runt basketen växer också så det knakar. Våra fans sitter inte bara och tittar eller klappar händerna – de står upp och visar sin kärlek till laget i deras hjärtan. När jag kommer till ”Templet” innan match blir jag omklappad, peppad och får så mycket kärlek och lovord.

– Jag är tacksam att jag inte fick sparken efter säsongen 2015-2016 då det hade varit den mest naturliga saken i världen att skicka hem en coach som inte nått sportsliga resultat på två år. Klubben valde att tro på mig och höll fast vid sin strategi om kontinuitet, långsiktighet och mandat att satsa på unga spelare. Nu är vi en förening som på riktigt kan utmana de stora hundarna i SBL eller som min far sa till mig när jag var liten ”vill du springa med de stora hundarna min son, så måste du lära dig att kissa på tre ben”. Nu står vi på tre ben när vi går på toa!

– Jag var tydlig mot styrelsen att jag gärna vill avsluta det vi påbörjade och när de då erbjöd mig ytterligare ett år som coach i klubben behövde jag cirka 0,5 sekunders betänketid. Självklart vill jag det och är både tacksam och ödmjuk inför ansvaret det innebär.

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget