Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Riipinen tar över Norrköping Dolphins

Mikko Riipinen tar över rodret för Norrköping Dolphins. Den 31-årige coachen har skrivit på för tre år och är mer än taggad att dra igång.
– Jag är jättehedrad att ens vara påtänkt – det är ett drömjobb, säger Mikko.

Mikko Riipinen heter han som ska hålla i taktiktavlan nästa år. Norrköpingskillen har kritat på för klubben han fostrats i.
– Jag är jättehedrad att ens vara påtänkt – det är ett drömjobb. Jag ser potential i klubben och vi kan se på en ljus framtid där att vi kan bygga någonting riktigt bra. Men det kommer ta en viss tid förstås, säger den nye coachen.

Han har ett förflutet som ligaspelare i Dolphins och Borås Basket, men har under de senaste åren stått vid sidan och coachat både som assisterande bakom Adnan Chuk men också för klubbens division I-lag. Dessutom tillhör Mikko coachstaben för U20-landslaget.
– Jag vill bygga något tillsammans med klubben, någonting som engagerar Norrköpingspubliken. Dolphins ska bli Norrköpings lag, det måste det bli.

Det blir en nybyggnation. Just nu står Mikko med Tim Schüberg som den ende kontrakterade spelaren, men spelare är på väg in.
– Klubben för diskussioner med fler spelare och det kommer snart göras klart med en del. Vi är inte stressade och det ser ljust ut, menar Mikko.

Tim Schüberg kommer bära ett större ansvar nästa år – både på och utanför planen. Till honom ska det adderas några rutinerade pjäser samt några yngre förmågor.
– Jag ser fram emot ett vi ska vara med och tävla, det kommer vi kunna vara. Vi ska bygga något; ett lag, en dynasti men vi gör det på sikt. Jag ser framför mig en fullsatt Stadium Arena som älskar Dolphins som Norrköpings lag. Jag brinner för Norrköping och vet att det är en stor idrottsstad som jag vet vi kan lyckas i om vi arbetar tillsammans och åt rätt håll. Det är mitt största mål med det här. Att kompisar, företag och familjemedlemmar ska känna att Dolphins är deras lag, säger Mikko.

Under de senaste två åren har du assisterat i SBL. Utan att lägga orden i munnen på dig förstår jag att det varit betydelsefulla säsonger?
– Ja, absolut. Jag är enormt tacksam för det och jag har behövt dessa säsonger för att vara redo för det jag ska göra nu. Det har varit guld värt för mig, absolut. Jag har uppskattat det väldigt mycket.

Vad kan vi förvänta oss av Dolphins under Mikko Riipinen?
– Vi ska ha kvar samma kämpaglöd och intensitet i försvaret, men kommer spela en snabbare basket med fler avslut. Unga spelare, som vi anser håller måttet och har potentialen, ska få chansen att glänsa och bära laget.

Ordförande David Bergström var nöjd att ny coach inte drog ut på tiden och är glad att Mikko skrivit på.
– Jätteskönt att det ändå gick så fort. Mikko har varit med i många år och är en seriös coach som är väldigt noggrann och professionell i allt han gör. Allt vad det gäller förberedelser, scouting, allt. Nu har han jobbat ihop med Adnan i några år och coachat division I-laget och vi känner att detta är självklart och naturligt val. Mikko är också en väldigt respekterad coach där ute och vi är enormt tacksamma och glada att ha en sådan produkt i vår egen förening.

Text: Robin Svensson (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget