Fotograf: Josefine Loftenius / Bildbyrån

Saks stannar i Norrköping

Norrköpingssonen Anton Saks är redo för en ny säsong och blir en viktig pjäs för tränare Mikko Riipinen och Norrköping Dolphins.
– Det ska bli jäkligt skoj att spela ett år till, säger Anton.

Med sina 29 år, 30 på söndag, blir Anton Saks truppens äldsta. Erfarenheten och ledaregenskaperna blir en viktig pusselbit kommande säsong.
– Jag har varit en av de äldre tidigare också, även i Luleå, och känner att jag kan tackla den rollen bra. Det kommer gå fint, säger Anton Saks.

Moderklubben Norrköping Dolphins blev hans nygamla hemadress inför förra säsongen, en säsong där forwarden var en av lagets främsta. Nu står han inför sin nionde Dolphinssäsong med herrlaget – och är rejält laddad.
– Det ska bli jäkligt skoj att spela ett år till. Det känns spännande med en nystart.

Anton och tränaren Mikko Riipinen är goda vänner utanför basketplanen.
– Det blir superskoj och jag tror vi kommer göra riktigt bra saker tillsammans, allihopa, menar Anton.

Du är bland de sista in i truppen. Vad ser du i det här laget?
– Jag tycker det ser spännande ut. Det är många unga spelare som kan ta nästa steg och amerikanerna ser bra ut. Det kommer finnas utrymme för de unga att få chansen att ta klivet som krävs. Jag hoppas vi kan bygga en miljö där vi utvecklar spelare och bidrar till att lyfta alla i laget.

Att Anton nu är signad och klar gör Dolphinstruppen än mer komplett. Mikko Riipinen är nöjd.
– Jag är otroligt glad att Anton spelar för oss denna säsong. Det finns få personer som är Dolphins lika mycket som Anton, han har gjort massor för vår klubb. Han har Dolphins som moderklubb och Norrköping som hemstad, säger Riipinen.

Vad får ni i Anton?
– En väldigt smart basketspelare och duktig passare. Han är bra på att ”posta upp” spelare på hans egen position eller mindre spelare. I försvar är han väldigt flexibel och kan spela olika sorters försvar och på flera spelartyper.

Vad betyder det att han skrivit på?
– Det som kanske betyder mest är Antons erfarenhet och karaktär. Det är något som är svårt att hitta. Våra yngre spelare kommer ha stor nytta av att ha Anton på träningar och matcher. Det kommer hjälpa deras utveckling. Jag känner mig trygg med Anton och vi har nu fått in rutin och styrka i laget, säger Mikko.

***
Under torsdagen stod det också klart att 18-årige Ludvig Worge väljer att fortsätta karriären i Norrköping Dolphins. Norrköpings nye tränare Mikko Riipinen ser en ljus framtid för talangen.
– Ludde är en spelare som jobbar stenhårt. En spelare med bra karaktär och bra fysik. Han är ung och vi behöver hjälpa honom att utvecklas ytterligare i sitt spel som guard. Redan nu är Ludde duktig på att försvara på bollen. Vi är glada att ha han i laget, säger Riipinen.

Även Vincent Taylor, 21, flyttas upp till seniorlaget.
– Vincent är en spelare som är en extremt duktig i försvar, men kan också också skjuta bra från trepoängslinjen. Han behöver detta steget och först och främst att börja träna mot seniorer. Att spela med och mot spelare med erfarenhet gör mycket för utvecklingen, säger Mikko Riipinen.

SILLY SEASON 2019/20: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Robin Svensson (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget