Fotograf: Robin Svensson / Norrköping Dolphins

Norrköpings tredje och sista amerikan – här för att vinna

Guarden Kareem Canty är i Sverige för att vinna. 26-åringen kommer senast från spel i Kanada och längtar efter resan med Norrköping Dolphins.
– Just nu är det mycket känslor, det ska bli riktigt kul, säger Kareem.

Tredje och sista amerikan i Norrköping Dolphins blir New York-födde Kareem Canty – som i och med säsongen i Dolphins gör sin fjärde som proffs.
– Jag är laddad och vill omfamna laget, klubben och staden. Just nu är det mycket känslor, det ska bli riktigt kul, säger det amerikanska nyförvärvet.

Senast spelade Kareem i den kanadensiska högstaligan NBL och i laget Island Storm. Den snabbe och kreativa guarden snittade 14,6 poäng, 5,7 assist och 3 returer per match. Innan har det blivit spel i bland annat Marocko och Uruguay.
– De åren har betytt massor för mig. Mentalt har det varit bra för mig och jag har lärt mig uppskatta bra klubbar och miljöer – så jag kan lägga fult fokus på min uppgift. Jag har vuxit som spelare av det, menar Kareem.

Collegekarriären inleddes på Marshall University och avslutades på Auburn, där han under sista säsongen snittade 18,3 poäng och 5,3 assister per match.
– Offensivt kan jag göra det mesta och det jag tillför beror på matchbilden. Har laget svårt att göra poäng för stunden skapar jag åt mig själv, men är mina lagkamrater i fin rytm hittar jag deras händer. I försvar gillar jag att prata och kommunicera och är bra på att stoppa spelare. Jag är inte perfekt men jag kommer alltid ge 100 procent, det lovar jag.

Han är född och uppvuxen i Harlem, New York, och har haft ögonen på sig från Norrköpings tränare Mikko Riipinen ett tag.
– Om allt klickar för Kareem och laget är detta en spelare alla borde komma och kolla på. Kareem är en riktig spetsspelare som är här för att hjälpa laget direkt. Han har en spets som kommer kunna göra alla andra bättre men också påverka resultatet i matcher. Vi har letat länge efter en spetsspelare som verkligen kan bidra på flera olika sätt – och Kareem kan det. Kareem är en pointguard som kan göra poäng, passa men kan också spela tillsammans med andra guards. Flera av våra yngre spelare kommer ha en bättre chans att kunna bidra när vi får in en så duktig spelare till.

Mikko fortsätter:
– Jag är glad att ha Kareem hos oss och det ska bli riktigt kul att se hur han hanterar Svenska Basketligan (SBL). Dessutom hur han kan skapa bra lägen åt våra unga och hungriga spelare. Kareem är duktig på att göra mål från dribbling och kan skjuta långt utifrån. Han har redan gjort enastående prestationer i sin basketkarriär och vi förväntar oss mycket av honom.

SILLY SEASON 2019/20: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Robin Svensson (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget