Fotograf: Bildbyrån (montage)

Här är lagen som spelar Final Four

Nu är det klart vilka fyra lag som gör upp i Svenska Cupens Final Four första helgen i februari. BC Luleå, Borås Basket och Wetterbygden Stars är lagen som gör arrangerande Södertälje Kings sällskap.

WETTERBYGDEN STARS – NÄSSJÖ BASKET 92–77
Wetterbygden Stars och Nässjö Basket möttes för mindre än två veckor sedan i en hård ligabatalj, som Wetterbygden gick segrande ur efter förlängning. Nu var det dags igen, men den här gången i Huskvarna Sporthall och nu gällde det kvartsfinal i Svenska Cupen. Det lagen skulle duellera om var en plats i cupens Final Four, som avgörs i Södertälje den första helgen i februari.

Det blev en märklig start på matchen, en start som konfunderade Wetterbygden och tränare Boris Balibrea, eftersom gästande Nässjö och tränaren Joakim Källman, valde att matcha sitt lag på ett speciellt sätt.
– Jag ville ta det här tillfället till att ge många spelare chansen, spelare som i ligaspelet inte alltid får så mycket speltid och framför allt till de som visat bra takter på träningarna i veckan, förklarade Källman sin strategi.

Nässjös amerikaner fick till exempel spela ganska sparsamt, och den största stjärnan av dem alla, ligans skytteligaetta, Nicholas Russell, bänkades helt och hållet.

Hemmalaget kom lite ur rytmen och i bryderi inledningsvis eftersom man hade väntat sig ett helt annan Nässjöuppställning. Man hade svårt att få de lägen man ville ha mot Nässjös försvar, med ständiga byten för att förhindra hemmalagets normalt starka trepoängsskytte. Den första perioden avverkades i ett rasande tempo, med väldigt få spelavbrott, en inledning helt i publikens smak. Nässjö är ju ett lag som vill driva upp tempot och spela snabbt, och går runt på många spelare. Gästerna drog mest fördel av den uppdrivna farten och hade lite bättre skärpa i sina avslut. Den som hade bäst sinnesnärvaro i Wetterbygden var Daniel Mortensen som svarade för sju poäng i första perioden.

Nässjöledningen i den första pausen var 23-16, men Wetterbygden började sedan hitta rytmen och jobbade sig ikapp. Jonathan Peleg kom in i matchen och när Sabin fick ett par bra looks och satte några viktiga treor, var hemmalaget förbi i protokollet.

Det stod 36-28 mitt i den andra perioden och det kändes definitivt som om Wetterbygden hade fått grepp om händelserna och kunde styra matchen. Men Nässjös försökte förstås kämpa sig tillbaka, ledda av Felix Terins, som den här kvällen gjorde sin tredje match efter ett långt skadeuppehåll. Terins visade upp ett bländande trepoängsskytte med fem satta på sju försök, och fint attackspel. Men Wetterbygden höll motståndet på behörigt avstånd och kunde gå till halvtidsledning med elva poäng, 51-40, efter en bländande andra period, då Wetterbygden Stars gjorde 35 poäng.

Det blev det balanserade anfallsspelet som Boris Balibrea eftersträvar som skapade ledningen. Poängen skall komma på många varierade sätt och från flera händer och så blev det onekligen. Samtidigt imponerade Wetterbygden genom att vårda bollen på ett föredömligt sätt. Bara en turnover efter 20 minuter är värt en eloge.

Utan sin skytteligaledande stjärna, Nicholas Russell, orkade inte Nässjö stå emot hemmalaget i den andra halvleken av matchen. Hemmalagets anfallsspel rev upp stora sår i Nässjöförsvaret. Jonathan Peleg ledde anstormningen, men alla i Wetterbygdens huvudsakliga rotation på åtta spelare bidrog och kom med i målprotokollet.

Wetterbygden gick in med 67-51 i den sista fjärdedelen av matchen, som blev transportsträcka till segern och säkrandet av platsen bland de fyra lag som skall göra upp om cuptiteln, en historisk händelse för Wetterbygden Stars i den återuppståndna Svenska Cupen.

Slutsiffrorna skrevs till 92-77 efter att Ty Sabin åter blivit bästa poänggörare i hemmalaget med sina 22. Jonathan Peleg förtjänar lite extra beröm för sin förmåga att hålla en stabil nivå matcherna igenom, också i denna. Kul också att Adam Rönnqvist börjar visa gryende form. Han har ju haft en hel del annat att tänka på den senaste tiden, då han blev pappa för ett par veckor sedan.
– Det blev en konstig match, för vi var inte beredda på att Nässjö skulle agera som de gjorde, säger Wetterbygden-tränaren Boris Balibrea efter matchen och fortsätter:
– Jag är glad för segern trots det, och trots att en hel del skavanker i laget gör att vi inte kan träna som vi vill och förbereda oss för matcherna på rätt sätt. Men spelarna gör sitt bästa och ingen kunde väl för några månader sedan tro att vi skulle vara i Final Four tillsammans med Borås, Luleå och Södertälje.

Text: Tapio Joulamo (Wetterbygden Stars)

MATCHFAKTA / SVENSKA CUPEN KVARTSFINAL:
Wetterbygden–Nässjö 92–77

(16–23, 35–17, 16–11, 25–26)
Poäng, Wetterbygden: Tyler Sabin 22, Jonathan Peleg 15, Adam Rönnqvist 12, Moussa Kone 12, Daniel Mortensen 9, Albin Häll-Eriksson 9, Calvin Hermanson 9, Jesper Wennerholm 2, Jonatan Bohman 2.
Nässjö: Felix Terins 22, Mathias Christensen 16, Daniel Johansson 8, Franklin Williams 7, Karim Wazzi 6, Lucien Christofis 4, Dartaye Ruffin 4, Jonas Rusom 4, Tim Carlsten 4, Filip Cantby 2.
Publik: 367.

 

IK EOS – BORÅS BASKET 71–103
Borås Basket tog sig an Superettan-laget IK Eos i Svenska Cupens tredje omgång. Lördagens bortamatch i Eoshallen hade en plats i Final Four i potten. Tidigt stod det klart att Borås skulle ha en bra chans. 12-poängsledningen efter tio minuter utökades till 15 poäng efter halva matchen och till 25 poäng efter tre perioder. När slutsignalen ljöd hade Borås Basket gått vidare efter 103-71 mot IK Eos.

Ivrigt påeldade av tränaren Henrik Svensson stod Borås Basket för en bra start i lördagens Svenska Cupen-match mot IK Eos i Lund. Vid ställningen 4-11, 3:22 in i matchen, kallade Eos sin första timeout. Efter en snabb period, där lagen langade åtta treor vardera, var det Borås, med sitt 50-procentiga trepoängsskytte, som var vid ledningen med 26-14.

Under den korta pausen beslutade Eos möjligen att skjuta färre treor, medan Borås verkade bestämt sig för att ösa på. Borås hade en ledning på som mest 18 poäng under andra periodens första halva och slappnade kanske av lite för mycket. Eos å sin sida började sätta högre press med sitt försvar. Detta resulterade bland annat i steals och ett par dunkar signerade Andreas von Uthmann. Efter von Uthmanns andra dunk stod det 38-26 till Borås och Henrik Svensson kallade timeout.

Efter timeouten kunde Borås åter dryga ut sin ledning och hade 55-40 inför den andra halvleken. Hemmalaget sköt endast tre skott från trepoängslinjen under andra perioden. Att jämföra med gästernas 13 treor på samma tid.

I början av tredje perioden kombinerade Adnan Karovic och Kofi Adanovur fint och gjorde vackra poäng. Men åt andra hållet sänkte Zac Cuthbertson och Elvar Fridriksson två treor vardera och så var ledningen uppe 69-46 med 6:15 kvar av tredje. Minuten senare satte Cuthbertson sin sjätte trea på totalt sju försök. Fridriksson var inte mycket sämre med sina fem av åtta från samma distans.

Simon Gunnarsson var lyckosam i offensiven i slutet av tredje perioden. Först med en trepoängare. Sedan stal han bollen och dunkade i 79-57. 86-61 stod det men en period kvar. Givetvis skulle det krävas mycket av Eos för att göra match av detta under de sista tio minuterna och det klarade man inte av. Istället var det Borås som drog ifrån och spikade slutresultatet till seger med 103-71.

Därmed är Borås Basket klart för Final Four i Södertälje 1-2 februari, 2020. Övriga lag som är klara för Final Four är Södertälje Kings (i egenskap av arrangör), BC Luleå, som slog ut Jämtland Basket på fredagskvällen och Wetterbygden Stars som i sin kvartsfinal besegrade Nässjö Basket.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

MATCHFAKTA / SVENSKA CUPEN KVARTSFINAL:
Eos–Borås 71–103

(14–26, 26–29, 21–31, 10–17)
Poäng, Eos: Andreas von Uthmann 15, Gustav Sundström 9, Erik Nilsson 9, Kofi Adanovur 8, Joel Svensson 7, Marcus Dahlqvist 7, Adnan Karovic 6, Andrew Lundström 6, Tahe Mahmoud 2, Olle Karlsson 2.
Borås: Zac Cuthbertson 22, Elvar Fridriksson 22, Andreas Person 17, William Gutenius 11, DeAndre Davis 9, Simon Gunnarsson 8, Fredrik Andersson 6, Marcus Tyus 5, Filip Hellgren 2, Ludvig Johansson.
Publik: 221.

 

JÄMTLAND BASKET – BC LULEÅ 73–90
Forwarden Denzel Andersson går på vatten just nu. Han lyfte BC Luleå till seger i kvartsfinalen av Svenska Cupen mot Jämtland Basket.
– Är man öppen så är det bara att skjuta, säger Andersson efter vinsten med 90-73.

En plats i final four stod på spel när Jämtland Basket tog emot BC Luleå i kvartsfinalen av Svenska Cupen i fredagskväll. Men Luleålaget öppnade inte alls matchen på det sättet som man hade tänkt sig. Nej, de två första perioderna var faktiskt inte mycket att skriva hem om för BC Luleå.Man satte endast 3 av 18 trepoängare under de inledande 20 minuterna. Det var en stor anledning till att Luleålaget låg under med 8 poäng i halvtid.
– Vi började jävligt dåligt. Ingen hade någon energi och det gör att Jämtland leder med åtta poäng i halvtid. Sen kom vi ut i tredje med mycket energi och tar ikapp deras ledning på bara några minuter. Sen kunde vi hålla i det resten av matchen, säger Denzel Andersson.

Under den första halvan av Denzel Andersson och Brandon Rozzell lagets klart bästa spelare offensivt. Men under de resterande 20 spelminuterna tog duon formligen BC Luleå på sin axlar och sprang.

I takt med att Luleås defensiva intensitet ökade lossnade också anfallsspelet. BC Luleå vann den tredje perioden med 32-13 och stängde där och då igen matchen.
– Jag tycker att vi flyttar bollen väldigt bra i andra halvlek. I första var det ganska statiskt och utan aggressivitet. I andra får vi upp farten i anfall och intensiteten i försvar, säger Andersson.

Denzel Andersson imponerade återigen och svarade den här gången för 34 poäng. Guarden Brandon Rozzell var överallt och landade på 24 poäng, 8 returer och 7 assist.
– Det är kul. Axel drog till sig hela Jämtlandsförsvaret och passar ut till mig så jag får många öppna skott. Då är det kul med basket, säger han.

Ökar självförtroende när man spelar som du gör nu?
– Det är klart att det gör. Jag tvekar aldrig. Är man öppen så är det bara att skjuta.

Nu är BC Luleå klart för Final Four i Svenska Cupen som spelas efter årsskiftet. Final Four kommer att arrangeras av Södertälje Kings.
– Det ska bli kul. Vi får se vilka vi möter men det blir en rolig utmaning faktiskt.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

MATCHFAKTA / SVENSKA CUPEN KVARTSFINAL:
Jämtland–Luleå 73–90

(26–24, 19–13, 13–32, 15–21)
Poäng, Jämtland: Steven Haney 23, Jordan Semple 20, Toomas Raadik 9, Max Tandberg Vall 6, RT Guinn 5, Alexander Yemane 4, John Pålsson 3, Davon Bell 3.
Luleå: Denzel Andersson 34, Brandon Rozzell 24, Quinton Upshur 10, Anton Kobylak-Berglund 9, Pelle Larsson 4, Daniel Hansson 3, Axel Nordström 2, Brice Massamba 2, Tim Kearney 2.
Publik: 842.

Dela inlägget