Gå till vanliga hemsidan
Foto: Bildbyrån
Nässjö Basket med coach Stefan Timbus (t.v) i spetsen fick under måndagen klartecken för spel i Basketligan herr.

Tisdag 22 Maj 2012 10:16

Andersson:

Talanger och stängda ligor

Plötsligt är det tolv lag i ligan igen. För mig är det förbaskat kul att ligan växer. Det är dock inte en helt molnfri himmel jag ser, utan vid horisonten vilar svarta åskmoln som väntar på att slå till.

Jag måste börja med att gratulera Nässjö och Stockholm Eagles. Båda lagen verkar förtjäna chansen och jag har under flera år sett Nässjös satsningar som äntligen gett resultat. Stefan Timbus hör absolut hemma i ligasammanhang!

Eagles vet jag inte speciellt mycket om, mer än att de verkar vara högt målstyrda och har flera intressanta spelare. Jag tycker det skall bli mycket intressant och välkomnar som sagt dessa nytillskott till ligan och resterande del av texten handlar inte om varken Nässjö eller Stockholm Eagles, utan snarare om ligasystemet som helhet.

Ligakommitén verkar inte smyga med faktum att ligan handlar lite om sportsliga förutsätningar, men framför allt om ekonomi. Detta är en fråga som väcker en ganska hätsk debatt i Basketsverige.

Min personliga åsikt är kanske naiv, men jag önskar ändå dela med mig av min syn på saken. Kommentera gärna ifall jag missuppfattat något. Jag är idel öra, för att kanske ändra min kanske helt felaktiga uppfattning, som därför absolut inte står skriven i sten.

Viktiga principer
Jag tycker att Basketsveriges spelsystem är missgynnande på olika plan och har fått för mig att några av de viktigaste grundidéerna med en stängd serie bygger på två ganska enkla, men viktiga principer:

A) Svenska basketklubbar har inte ekonomin att spela i en öppen serie som exempelvis fotbollsallsvenskan eller elitserien i hockey, där nya lag varje år slåss för att åka ned/upp.
B) Genom en stängd serie kan lag även satsa på unga spelare utan en rädsla att åka ur. Det ska alltså vara ett trygghets- och talangutvecklande system.

Det första argumentet är fakta som jag i dagsläget har svårt att argumentera emot eftersom jag inte har den inblick i ekonomi för att yttra mig om saken. Istället får jag prata ur mitt sinne, likt den lekman jag faktiskt är.
Jag misstänker däremot att Basketettan stundtals kan bli farsartad om inga seriöst, satsande ligaaspiranter finns kvar i den. Självklart spelar fortfarande lag för att vinna, men ambitionsnivån blir på en annan nivå.

Att öppna upp "ettan" och ligan skulle kunna innebära att några få lag varje år turades om att åka ned respektive upp. De senaste åren har lag flyttats upp i serier, trots att de inte kvalificerat sportsligt och är det för att serien inte ska urholkas? För att division 2 inte heller skall förlora lag, skjuter man in ett alldeles för dåligt division 2-lag där ungtuppar på 13-15 år ska tampas mot gamla gubbar och spelare i gränslandet mellan sin elitsatsande ungdom och insikten om verklighetens karga klimat.

Jag är rädd att Basketettan går samma öde till mötes om man inte råder bot på tendenserna. Jag ser därför hellre att man kastar ned ett lag som i liganämndens mått har ”på tok för god ekonomi” för spel i ettan, men som ändå inte lyckats prestera på spelmässigt godkänd nivå i ligan. Detta lag kan på så vis börja om i division ett och satsa på en (förhoppningsvis) snar återkomst. Jag tror att såväl ligan som ettan skulle kunna gynnas av detta, eller ett liknande system.

Talangutveckling
Argument nummer två handlar som sagt om talangutveckling. Detta argument är för mig den största gåtan och här vill jag återigen jämföra Basketligan med fotbollsallsvenskan och Elitserien i hockey. Båda dessa serier är ”öppna” och vi verkar varje år fostra fram betydligt fler talanger på gräsplaner och hockeyrinkar än på basketplanerna. Det är inte godkänt och därför måste samtliga Sveriges elitklubbar ta sitt ansvar och ge tillbaka till ungdomen. Det räcker inte med att ett fåtal drar det värdefulla lasset. Jag har en känsla av att många lag inte tycks ta talangutveckling tillräckligt seriöst. Undantagen finns förstås och vissa lag i Sverige har en anmärkningsvärt bra ungdomssejour. De lag som inte har det borde kanske ta sig en funderare över hur de tänker/ bör tänka.

Att öppna ligan tror jag kan tvinga ligalag att satsa på utveckling av en bra ungdomsstomme som sedan axlas in i ligalagen. Det vore mer gynnsamt för såväl ekonomin som basketen i helhet. Sedan finns det förstås många ungdomar som väljer bort elitsatsandet på grund av studier, ekonomi etc. och det kan man inte bortse ifrån. Men inget argument kan tydas som en ursäkt för att inte satsa på utveckling av ungdomsspelare.

Skriv en kommentar