Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Semifinal 6:7: Södertälje Kings-BC Luleå

Under tisdagen spelas den sjätte semifinalen mellan Södertälje Kings-BC Luleå. Seger för gästerna och de regerande mästarna är vidare till final. Här är senaste nytt!

Vilka: Södertälje Kings–BC Luleå
Vad: 🇸🇪 SBL, semifinal 6:7
När: Tisdag 24 april, kl 18.04
Var: Täljehallen, Södertälje
Sändning: SBLPlay.se

Klockan är strax efter 18 på måndagkvällen och Södertälje Kings tränare Ludde Degernäs är på väg hem från träningen i Täljehallen. Han berättar om känslan i laget inför tisdagens viktiga hemmamatch som ska äga rum i samma hall han just varit i, mot samma lag som i de senaste fem matcherna: BC Luleå. Att Luleå vann med 86-85 på hemmaplan i söndags innebär 3-2 i matcher och att Södertälje måste vinna för att inte säsongen ska vara över.

– Det var skönt att träffa grabbarna och prata lite om matchen och prata lite självklart om morgondagen, vad vi ska göra och lite sånt där. Det är en hunger att vinna, det är en hunger att komma till matchstart och spela inför hemmapubliken. Jag vill inte säga att pressen är på oss, de är fortfarande favoriter. Vi står i underläge, men om vi har den rätta hungern så vet jag att vi har stor chans att vinna matchen, säger Degernäs.

Det blev en udda tillställning i Luleå Energi Arena i söndags, med ojämn fördelning av antalet fouls (17-31) och Auston Barnes och Tim Kearney i en märklig spelsituation som resulterade i att Barnes fick lämna matchen. Degernäs menar att oavsett i vilken grad händelsen påverkade matchens utgång, var det ett oförtjänt och orättvist beslut för den enskilde spelaren som drabbades:
– Om man får en teknisk och en osportslig foul så är regeln att man blir utvisad från matchen, det är ingen avstängning eller nåt sånt där. Barnes spelar i dag. Vad ska jag säga… Det här är en spelsituation av domarna som de missar, säger de, att först är det ju en foul på Tim innan, och sen åker Barnes på en osportslig foul efteråt, så att… Ja ja, om det var matchavgörande, det kan jag inte säga, men det var i alla fall ett felbeslut och jag tycker synd om Barnes som har haft en fantastisk vår här och är en stor del av vårt lag.

– Vårt jobb, det är att fokusera på vad vi kan göra bättre från förra matchen, vi har tittat på matchen och vi har analyserat vad vi kan göra bättre till nästa, självklart. Sen så förutsätter jag att det kommer vara 50-50 domarnivå i Täljehallen som det inte var där uppe i Luleå. Men det är väldigt viktigt att vi fokuserar på oss själva, vi känner dem, de känner oss. Så det kommer komma ner till det laget som orkar hålla fokus, som orkar hålla intensiteten i fyrtio minuter, som kommer vinna matchen. Alla är friska och krya, alla är hungriga, alla vill ta revansch och är redo inför kvällen.

För egen del lyckas han ändå stanna upp och vara närvarande i den intensiva tillvaro som han, laget och övriga medhjälpare befinner sig för tillfället och konstaterar att det alla gånger är värt mödan:
– Jag känner mig hungrig, det är en fantastisk upplevelse att få vara med om och coacha första gången som huvudansvarig, ett fantastiskt lag som vi är och få spela mot ett fantastiskt lag som Luleå är också, jag tycker att det är en fantastisk upplevelse, jag njuter varje sekund av att stå där vid sidlinjen och representera SBBK.

De praktiska händelserna på planen utgör en del av den teoretiska taktiken på papperet, den som blir till nästa game plan, och från den senaste matchen finns som alltid både möjligheter och utmaningar att utgå från. Positivt trots förlusten var bland annat betydelsen av Adam Ramstedts insats för laget.
– Jag vill inte hitta några ursäkter, i avgörande lägen så måste vi ta hand om bollen bättre och få bättre skott, vi måste stoppa våra spelare och fortsätta lita på vårt lag, få bra bollrörelse i anfall och involvera många i spelet. Vi fick igång Adam i matchen, det betyder mycket att Adam får mycket ”ball touches” och att vi får igång vårt lagspel med bra space i anfall. Jag tycker vi gör det bra i returtagningen, större delen av matchen står vi bra defensivt, vi kommer till bra lägen, så att jag är nöjd med hur vi genomförde matchen. Sen så måste vi upp ett steg till och jag hoppas att med hjälp av hemmapubliken, att folk som kommer hit i morgon och supportar grabbarna, det kommer ge oss den där extra energin, säger Degernäs, som vill se betydligt fler än de 833 personer som var på matchen senast, i Täljehallen.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

***
I söndags tog BC Luleå ledningen med 3-2 i matcher i semifinalserien efter en gastkramande fight i Luleå Energi Arena. Efter några dramatiska slutminuter kunde hemmagänget vinna med 86-85.
– Jätteskönt så klart. Vi gick lite torrt i första halvlek offensivt samtidigt som de drog i en halvplanstrea som gjorde att vi hade ett mentalt underläge. Grabbarna gör det brutalstarkt som vrider tillbaka det där till vinst. Jag är nöjd med den offensiva aggressiviteten genom hela matchen. Även om inte skotten går i hela tiden, säger tränaren Peter Öqvist.

I kväll har laget chansen att säkra sin andra raka SM-finalplats. Och BC Luleå har förberett sig på bästa sätt inför semifinal nummer 6.
– Vi är sugna och vet att det är en supersvår bortamatch. Men vi känner oss ganska redo. Vi har haft ett dygn när vi tittat på både anfall och försvar. Vi vet vad vi tycker att vi gör bra, behöver fixa, tighta till defensivt och vilka possessions vi gillar offensivt och vill ha fler utav. Vi känner oss okej och redo att försöka stänga den där serien, säger Öqvist.

De två första semifinalerna svängde rejält resultatmässigt. Först Luleå-seger med 21 poäng – och sedan Södertälje-vinst med 20. Men sedan dess har det varit jämna tillställningar. Och Öqvist räknar med att BC Luleå kommer behöva stå för en av sina bästa insatser de senaste två åren för att vinna i Täljehallen i kväll.
– Vi har sett på resultaten på bortaplan att, det är ingenting att hymla med, vi kommer behöva leverera kanske den bästa matchen under de här två senaste säsongerna. Vi kommer behöva vara jätteduktiga i försvar, skära i procenten och försöka hålla rätt på så många av deras hot som möjligt. Vi behöver göra en ganska komplett match, säger han.

Text: Max Wiik (BC Luleå)
 

LÄGET I LAGEN:❓
Södertälje kan ställa upp med bästa möjliga lag.

Luleå har inga skador eller sjukdomar och kommer att ställa upp med fullt manskap.

NOTERA ATT: ✍️
* Blir det en sjunde och avgörande semifinal spelas den i Luleå fredag 27 april klockan 19.04.
* I den andra semifinalen leder Norrköping Dolphins över Borås Basket med 3-1 i matcher.
* Södertälje snittar 78.8 poäng per match (6). Luleå 86.9 (1).

LÄS MER: 📒
Södertäljes hemsida inför matchen
Luleås hemsida inför matchen

Dela inlägget