Fotograf: Montage

Stjärnan följer med nykomlingen upp i SBL

Han kom, han sågs och han segrade. Ja, på något annat sätt går det nog inte att beskriva Guim Expositos första säsong som proffs utanför Spaniens gränser. Med en ohygglig fart under galoscherna och ett spelsinne som få hade han länge få övermän i Superettan under den gångna säsongen. Nu står det klart att den gänglige spanjoren återvänder till Vätterbygden för att etablera Wetterbygden Stars i SBL.

Tillsammans med bland annat sina landsmän Carlos Calvo och Albert Masllorens var Expositio handplockad av lagledningen, med tränaren Boris Balibrea i spetsen, för att Stars skulle kunna konkurrera fullt ut om en av de två platserna i årets upplaga av Superettan som skulle innebära spel i SBL kommande säsong.

Under stora delar av säsongen var Guim Expositio hela Superettans mest effektivaste spelare och imponerade stort på både sitt eget folk i Wetterbygden och på de motståndare Superettan hade att erbjuda säsongen anno 2017-2018. När vi till slut summerar samma säsong så noterar vi att den, 24 år unge och 197 centimeter långa guarden, hunnit med att snitta dryga 16 poäng, fem returer, fem assists och tre steals fördelat på lite drygt 26 min per match. Noterbart är också att Guim Expositio visade sig vara tillgänglig i lagets alla 27 matcher i Superettan, en viktigt faktor (att hålla sig frisk och hel) när nu lagledningen valde att erbjuda en förlängning i SBL-nykomlingen kommande säsong.

Till slut landade Guim Expositio på en hedrande fjärde plats bland alla Superettans mest effektivaste spelare endast slagen av Dee Ayuba (Djurgården Basket), John Fitzgerald (Trelleborg Pirates) och Aleksa Solevic (Köping Stars).

Så här tänker Wetterbygdens sportchef, Dennis Aulander, om det faktum att lagets kanske enskilt viktigaste spelare från den föregångna säsongen återvänder till Wetterbygden Stars:
– Otroligt viktigt, av många anledningar. Dels för att Guim har spetskvaliteter som garanterat kommer synas även i SBL och dels för att vi nu tillåts fortsätta bygga vidare och skapa någon form av kontinuitet i laguppställningen. Det absolut roligaste med denna avtalsförlängning är dock det faktum att vi lyckades vinna Guims signatur i tuff konkurrens bland andra betydligt mer etablerade klubbar. Det om något är för mig ett kvitto på att vi är attraktiva och på rätt väg när vi nu fortsätter resan mot att etablera en förhållandevis ung verksamhet på högsta nationella nivå. Med en spelare av Guims kaliber kan vi se an framtiden med tillförsikt.

När vi når Guim Exposito så befinner han sig hemma i föräldrahemmet i Spanien för lite välförtjänt återhämtning efter en lång säsong och så här berätta han själv utifrån det faktum att det återigen blir en ny runda till Skandinavien och Sverige:
– Jag har från första stund känt mig både välkommen och bekväm i föreningen så på så sätt var det ett enkelt val att återvända. Jag gillar också skarpt klubbens ambitioner och dessa påminner mångt och mycket om mina egna målsättningar att vilja växa ut till en bättre basketspelare i alla avseenden. Vi har en tuff och lång säsong bakom oss och det lär inte blir mycket lättare nu. Varje match kommer vara som en mästerskapsfinal för oss och som kommer att kräva att vi förbereder oss därefter. Jag är redo att göra jobbet som krävs för att påverka Wetterbygden Stars möjlighet att på allvar etablera sig inom svensk herrbasket.

Text: Wetterbygden Stars

SILLY SEASON 2018/19: Så är läget i ditt lag – just nu!

Dela inlägget