REKOMMENDERAT

NYHETER

Basket, SM-final 5, Sundsvall dragons - Södertälje kings
24 juni

Beskedet: Baeringsson lär stanna i Sverige

Här är beskedet som får alla LF Basket-fans att hoppas lite extra. Den isländske stjärnforwarden Hlynur Baeringsson kommer med största sannolikhet att spela i Sverige till hösten. Att LF Basket är på jakt efter Hlynur Baeringsson är ingen större hemlighet ute i Basketsverige. Forwarden har de senaste säsongen spelat i Sundsvall Dragons, men deklarerade i våras att han i första hand vill spela någonstans i södra Europa. Men nu verkar tongångerna svängt och i en intervju med NSD.se säger islänningen att han med allra största sannolikhet kommer att spela i basketligan till hösten. – Mest troligt så kommer jag att spela i Sverige. Men jag vill ändå hålla det lite öppet för Europa. Om jag måste gissa så blir det Sverige. Fast jag vill vänta lite och se om det dyker upp något bra i utlandet. Då ska det vara något riktigt bra, säger Baeringsson. Enligt NSD.se så är diskussionerna med LF Basket inte särskilt långt gångna, även om Luleålaget har visat sitt intresse. – Vi pratar bara. Vad de har sagt? Många saker. Vi har diskuterat min situation och jag har sagt att jag är intresserad av att spela med LF. Men vi har inte kommit så långt ännu,…

Basket, Basketligan, Sundsvall Dragons - Solna Vikings
24 juni

Uppsala stärker upp bänken

Uppsala Basket förstärker bänken med nye assisterande tränaren Anders Jonsson. Under gårdagen (tisdag) fick tränaren Kevin Gaines sällskap i tränarstaben i form av Anders Jonsson som därmed gör comeback på liganivå. Jonsson har många år som ungdomstränare i Uppsala Basket bakom sig. Men han har även fyra år i ligan i bagaget - två i Borås Basket och två där han delade på ledarskapet i Uppsala med Bosse Eriksson. – Det här känns roligt. Jag och Kevin är väldigt bra vänner sedan gammalt och vi har coachat ihop tidigare, säger Jonsson till Upsala Nya Tidning. Vem som är huvudansvarig råder det dock ingen tvekan om. – Kevin är bossen och jag kommer att assistera med allt han behöver hjälp med. *** Uppsala meddelar även att man förlängt kontraktet med centern Odin Lindell. Lindell som i fjol snittade 7.7 poäng och 4.4 returer per match, på nästan 20 minuters speltid. – Det är otroligt skönt att vara överens med klubben, om ett nytt kontrakt, så pass tidigt. Att spela i Uppsala är vad jag har velat hela tiden. Jag trivs i klubben och jag känner mig hemma här, säger Lindell.

Basket, Basketligan, Sundsvall - Borås
23 juni

Klart: Stjärnan kommer inte tillbaka till Borås

Det kommer egentligen inte som någon större överraskning. Men nu är det helt klart att stjärnamerikanen Chris McKnight inte kommer tillbaka till Borås Basket. – Jag vill tacka Borås och klubben för allt de gjort för mig genom åren, säger 28-åringen. Chris McKnight var en stor publikfavorit i Boråshallen. Han hade dessutom massivt stöd från spelarna i klubben. Alla ville ha honom tillbaka. Det var också nära att amerikanen blev den sista pusselbiten i Borås Baskets lagbygge inför 2015/16. Klubben var beredd på att ge McKnight en andra chans. McKnight var till och med överens med sportchefen Jonas Larsson om en återförening i Borås, något som skulle bli hans sjätte raka säsong i klubben. Men så dök ett anbud från Frankrike upp. Ett anbud som han inte kunde tacka nej till. Anbudet innebar även en chans till en riktig nystart i en annan stad och i ett annat land. McKnight har nu valt att ta chansen i franska Pro B och spelar från och med i höst för Charleville. – Jag vill tacka Borås och klubben för allt de gjort för mig genom åren. Jag uppskattar fansen och sponsorerna och önskar alla det bästa, säger McKnight.

20150127-220530-pic-59606563-vkwp-400-300x228
23 juni

Saleman förlänger med Umeå

Valet var enkelt. Egal Saleman blir kvar i Umeå BSKT i två säsonger till. – Nu har vi chansen att bygga något tillsammans, säger han. Ligalaget Umeå BSKT har som strategi att skriva längre kontrakt med de lokalt fostrade spelarna. Och efter att Jesper Hallberg, David Jallow, Albin Frank och Johan Pierre samtliga ritat på tvåårskontrakt har nu även Egal Saleman gjort det.

basketpodden_nylogga
23 juni

Basketpodden: ”Drömmar om Lance”

I veckans avsnitt pratar vi om NBA Finals, om var Cavs står inför nästa år och LeBrons status. Vi snackar WNBA, draften och rykten, och surr inför free agency i NBA. Här kan du lyssna på alla tidigare avsnitt!

BB121005ME031
23 juni

Jumbon förlänger med spelare

Fjolårets jumbolag Eco Örebro har kommit överens med Brandon Barton om ett nytt tvåårskontrakt. Nu är det klart att den 192 centimeter långe guarden Brandon Barton stannar i Eco Örebro. Barton blir därmed den andre spelaren från fjolåret som valt att förlänga. Tidigare under sommaren skrev Miklos Szabo på för två nya år. – Det är kul att vi får kontinuitet med att först ha fått Miklos Szabo, och nu Barton, att skriva på tvåårskontrakt. Dessutom har vi tre unga spelare som vi skrev tvåårskontrakt med förra hösten, säger Eco Örebros ordförande Stefan Johansson till Nerikes Allehanda. I jakten på en ny tränare står det nu mellan ungefär fem namn. – Vi pratar om förutsättningarna om att få dem till Örebro. Men vi har inte riktigt något kontrakt i handen, säger Johansson till tidningen. Barton gjorde förra säsongen en kort sejour på åtta matcher i Umeå innan han fortsatte till Örebro där han totalt spelade 21 matcher och snittade åtta poäng.

maxresdefault (4)
22 juni

Danska ligans bäste spelare till mästarna – ersätter Roberson

Mästarna Södertälje Kings har nu gjort klart med sitt första utländska förvärv till nästa säsong. Skyler Bowlin så heter Södertäljes ersättare för stjärnguarden John Roberson. Den 25-årige amerikanen har de tre senaste säsongerna spelat i danska ligan där han representerat Horsens. Han har utsetts till ligans bäste spelare samtliga tre år. 2015 blev han dessutom vald till ligans bäste defensive spelare. – Det är en ersättare till John. Han är en ruggig trepoängsskytt och spelar med en jädra intensitet, säger klubbdirektören Robert ”Robban” Andersson till Länstidningen. Senaste säsongen i danska basketligan spelade Bowlin 39 matcher och snittade 16 poäng och 6 assister per match. Det är även klart att mästarna lyfter upp två egna produkter, som får kontrakt med A-laget. Henrik Sjölin och Samuel Berkelund, båda födda 1997 och U18-landslagsspelare. Dessutom står Erik Johansson under kontrakt sedan tidigare.

11535895_1106462526034196_141567517529330848_n
22 juni

Här är Uppsala-kaptenens nya klubb

Rickard Eriksson behövde inte gå klubblös länge. Nu har tidigare Uppsala Basket-kaptenen skrivit på för ligakonkurrenten Norrköping Dolphins. I våras fanns han med i det Uppsala Basket som sänkte Dolphins i SM-slutspelet. I höst och vinter blir det ombytta roller för 33-årige Rickard Eriksson. – Vi har haft kontakt i ett par månader och det har känts väldigt bra när vi har pratat. Att få komma till en sådan här anläggning och få ha Adnan Chuk som coach känns jättespännande. Jag har själv spelat med honom och vet att det är en otroligt smart basketmänniska. Det blir som en liten nystart i Norrköping, säger Eriksson till Folkbladet. Eriksson säger till Folkbladet att flera klubbar var ute efter hans namnteckning, men anledningen till att valet föll på Dolphins var enkel- att han har en rejäl chans att utmana om SM-guldet. – Jag har sagt att om jag ska fortsätta satsa och lägga ner den tid som krävs så vill jag vara någonstans där klubben har chans att vinna och den möjligheten kommer finnas här. Kontraktet mellan parterna är skrivet på ett år, men förhoppningen är att 33-åringen ska stanna längre än så. Sedan tidigare har Dolphins gjort klart med Joakim Kjellbom…

unnamed (11)
22 juni

Borås har hittat sin ”målvakt”

Borås Basket behövde storlek, flexibilitet och en ”målvakt”. Sportchef Jonas Larsson hittade detta i Kroatien. Nu har den 24-årige forwarden Toni Vitali, med sex säsongers erfarenhet från professionellt spel i Kroatien, skrivit på för klubben. Borås Baskets senaste nyförvärv heter Toni Vitali och kommer från den lilla kroatiska kuststaden Trogir. Där spelade han också professionellt under fyra säsonger, innan han från 2013 till 2015 representerade kroatiska Alkar Sinj. För fyra år sedan fanns den 203 centimeter långe forwarden med i Kroatiens U20-landslagstrupp. Dock kom han inte med i den slutgiltiga EM-truppen. – Jag har gjort min research och vet att det är ett svenskt topplag jag kommer till. Det var viktigt för mig när jag fattade beslutet. I mig kommer Borås Basket att få en stor forward som är tillräckligt flexibel för att även spela center. Jag har bra inside/outside-game, kan försvara mot alla positioner och gillar att blocka skott, säger Toni Vitali på telefon. Under 2014/15, då Toni Vitali spelade i den kroatiska ligan, placerade han sig trea i poäng-, retur- och blockligan. Han blev även invald i kroatiska ligans All Star-femma. Borås sportchef Jonas Larsson är mycket belåten med värvningen av Toni Vitali: – När jag såg Toni…

ga9vyz6pzrok6vjx5iaa
22 juni

Alvik siktar mot Basketligan med ny coach

David McCann som förra säsongen var assisterande coach för Alvik Baskets Damlag i Basketligan, tar till kommande säsong över som head coach för klubbens herrlag. Han får dessutom ett övergripande ansvar för hela elitsidan herr i Alvik, med målet att på sikt ta upp Stockholmsklubben i Basketligan herr. David McCann har sedan 2008 med framgång coachat en mängd lag i Alvik Basket. Säsongen 2013/14 gick han från Alvik till Nässjö i Basketligan herr där han var assisterande coach åt Stefan Timbus. När Timbus lämnade Nässjö för att coacha utomlands valde David att komma tillbaka till Alvik. Under förra säsongen var David assisterande coach för Damlaget i Basketligan samt head coach för utvecklingslaget som under säsongen tog steget upp i Basketettan. David är dessutom assisterande coach för Damer U18-landslaget. David McCann kommer säsongen 2015/16 att vara head coach för Alvik Baskets Herrlag. Han kommer att vara coach på Bromma Gymnasiums Basketgymnasium (NIU). Han kommer även att ha ett övergripande ansvar för hela elitsidan herr i Alvik och se till att det finns en röd tråd från U15 upp till Herrlaget. – Vi är grymt glada över att det är just David som tar vårt herrlag. Nu är våra två huvudtränare på…

Basket, EM-kval, Sverige - Slovakien
22 juni

Bekräftat: Nykomlingen förlänger med tränare

Precis som väntat stannar Henrik Svensson som huvudansvarig tränare för liganykomlingen Malbas Basket. Under midsommarhelgen skrev klubben på sin facebooksida att man nu kommit överens med tränaren Henrik Svensson om en fortsättning. "Vi är mycket stolta över resan han gjort med herrarna hela vägen från division 2 till högsta serien! Med hans starka ledarskap har vi alla möjligheter att bygga ett proffsigt elitlag" Inom kort ska Malbas börja presentera sin spelartrupp. Med största sannolikhet stannar trion Niklas Sellin, Fredrik Larsson och Tobias Sjöberg. Tanken är också att kontraktera två amerikaner och evenuellt någon EU-spelare. Helt klart är i alla fall att Stefan Nguyen (klubb ej klar), och Christoffer Almstrand (Borås) lämnar.

Basket, Basketligan, Uppsala - Borås
22 juni

Ingen plats i Uppsala för veteranen

Efter sju år i Uppsala Basket får inte lagkaptenen Rickard Eriksson något nytt kontrakt. – Mitt mål var att avsluta karriären i Uppsala, säger Eriksson. Under flera år har 33-årige Rickard Eriksson varit en av Uppsalas nyckelspelare, men nu när laget ska föryngras under nye tränaren Kevin Gaines finns det ingen plats för veteranen. – Jag har inga hard feelings gentemot klubben men efter sju år hade det suttit fint med ett samtal från den nya styrelsen som säger att se satsar så mycket på kommunikation gentemot spelarna, säger han till Upsala Nya Tidning. Även om 33-åringen respekterar beslutet så är han helt klart besviken på hur det här har skötts. – Det som är mest bittert att jag inte fick chansen att säga min mening. Jag hade inte kostat dem något, om det hade funnits hjälp in i arbete genom nätverket klubben har. Jag ser mig själv som Uppsalabo efter sju år i stan och mitt mål var att avsluta karriären i Uppsala. Till UNT.se säger Eriksson att han inom kort kommer skriva på för en ligakonkurrent. – Jag kommer att vara klar för en ny klubb inom de närmaste dagarna. Det kommer att bli en ny stad och…